Twinkle | Digital Commerce

Jacht op btw internationale handelaren

2018-08-03
68723865
  • 2:23

In navolging van Groot-Brittannië maakt nu ook Duitsland jacht op omzetbelasting van buitenlandse webverkopers. De Bundesregierung wil online platforms aansprakelijk stellen.

Veel internationale online verkopers brengen wel omzetbelasting in rekening bij transacties van onze oosterburen, maar maken die vervolgens niet over aan de Duitse ficus. Die zou daardoor honderden miljoenen aan Mehrwersteurer mislopen, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. De Duitse regering wil de btw nu gaan ophalen bij de platforms die de voornamelijk Aziatische verkopers gebruiken, zoals Amazon en eBay; zij moeten verkopergegevens verzamelen en belasting afdragen als de handelaren dat niet doen. De Bondsdag moet nog met de wet instemmen.

Europese verordening

In Groot-Brittannië zijn eerder dit jaar al soortgelijke maatregelen genomen. De Duitsers en Britten lopen vooruit op een Europese verordening. Zij beoogt hetzelfde, maar wordt pas op 1 januari 2021 van kracht. Daar komt bij dat ze alleen geldt voor aankopen bij handelaren buiten de EU, terwijl ook binnen de Unie veel omzetbelasting niet wordt afgedragen.

Platforms medeverantwoordelijk

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, benadrukte vanochtend op BNR dat uniforme regelgeving zijn voorkeur geniet: ‘Dat maakt de internationale handel, ook binnen Europa, natuurlijk vele malen makkelijker. Ga je daar als individueel land op gaat vooruit lopen, dan loop je natuurlijk de kans dat je dat later allemaal weer moet gaan herstellen. Maar ik snap het wel, dat landen nu willen schakelen, omdat het anders gewoon niet fair is voor webwinkels en de retail.’ Volgens hem lijkt 2021 in e-commerce termen ‘een eeuwigheid van de dag van vandaag'.

Precedent

Wat Jongen betreft worden ook hier vast maatregelen genomen om de btw-afdracht zeker stellen, liefst in Benelux-verband, in lijn met de Britse en Duitse initiatieven. ‘Dan hebben we vijf landen die gelijke tred houden’, zei hij vanochtend op de radio. ‘Zo zet je in ieder geval een stap en schep je ook een precedent voor de regels die in 2021 effectief gaan worden.’

Om de tafel

Ons kabinet heeft naar verluidt geen plannen om, vooruitlopend op de Europese verordening, maatregelen te nemen. Jongen: ‘Ik denk dat het goed is om eens met het ministerie daarover aan tafel te zitten. Datgene wat men gisteren vond, kan morgen toch wel weer anders zijn. Zo zit het leven ook in elkaar.’

Ommezwaai Europese btw-regels
Brussel beoogt een drastische ommezwaai van het btw-systeem voor grensoverschrijdende online verkopen binnen de EU. Webwinkeliers dragen geïnde omzetbelasting op dit moment af aan de ficus in de lidstaat waar de shopper vandaan komt - is althans de bedoeling. Dat zorgt ervoor dat ze verschillende ingewikkelde aangiftes moeten doen. Vanaf 2021 moeten ze voor de internationale afdracht toekunnen bij één loket: de Nederlandse ficus, in ons geval. Feitelijk gaat die de btw op online aankopen voor andere lidstaten innen. De update moet leiden tot een jaarlijkse administratieve lastenbesparing van 2,3 miljard euro voor Europese ondernemers, en de lidstaten een slordige 7 miljard euro extra aan omzetbelasting opleveren.
 

Lees ook:
* Beslaglegging op goederen Amazon.de wegens btw-fraude (8 januari 2018)
* 'Chinese webwinkels ontduiken btw via België' (3 oktober 2018)