Twinkle | Digital Commerce

EU plant ommezwaai btw-systeem webwinkels

2017-12-05
1000563
  • 1:25

Webwinkels die in meerdere Europese landen verkopen, hoeven straks niet meer in elk van die landen een aparte btw-aangifte te doen. Daarvoor stemmen de Europese ministers van Financiën vandaag.

Het voorstel, dat in 2021 in werking moet treden, is bedoeld om begrenzingen voor e-commerce in Europa weg te nemen. Volgens de huidige regeling moet een webwinkelier btw afdragen aan het land van de consument die een aankoop in zijn shop doet; een tijdrovende en specialistische klus, die oploopt naarmate het aantal crossborder-verkopen in diverse landen stijgt. Webwinkels vormen de proeftuin van de voorgestelde btw-regeling, die de EU straks ook op offline handel wil toepassen.

Voordelen

De voordelen van zo'n nieuw systeem zijn duidelijk, volgens de EU. Het kost een bedrijf gemiddeld 8.000 euro per land per jaar om btw-aangiftes in het buitenland te regelen; de voorgestelde regeling bespaart hen opgeteld 2,3 miljard euro, terwijl de lidstaten jaarlijks meer dan 7 miljard euro aan extra btw zouden ontvangen. Europees Parlementslid Catalin Sorin Ivan: 'Deze update van de btw-regels is hard nodig om kosten te drukken, handel te stimuleren en kleinere bedrijven toegang te verlenen tot de Europese markt.'

Groei crossborder-orders

De versoepeling van btw-regels staat al enige tijd op het menu in Brussel. Nadat de Europese Commissie en de Europese Raad hun goedkeuring hebben gegeven aan het voorstel, zal het naar verwachting over drie jaar in werking treden. Ondertussen groeit in Nederland het aantal consumenten dat in Europese webwinkels shopt: het afgelopen halfjaar besteedden Nederlanders volgens het CBS 647,6 miljoen euro online in het buitenland, ofwel 19 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.