Twinkle | Digital Commerce

Einde ondersteuning Magento 1 nadert

2018-09-07
1000562
  • 1:59

Webwinkeliers die Magento 1 nog gebruiken, doen er goed aan binnenkort over te stappen op Magento 2. Vanaf 1 juni 2020 wordt Magento 1 niet meer ondersteund.

Dat meldt Magento in een blogpost. Het einde van de ondersteuning geldt zowel voor het commerce- als open sourceplatform van de, in mei overgenomen, software-aanbieder. Tot die tijd worden voor Magento Open Source 1 (voorheen Community Edition) alleen security patches uitgebracht. Voor Magento Commerce 1 (voorheen Enterprise Edition) worden daarnaast ook nog zogeheten quality fixes doorgevoerd.

En dus, stelt Magento, is het als webwinkelier de hoogste tijd om over te stappen op, ten minste, Magento 2.0. Die versie werd in het najaar van 2015 gelanceerd en wordt door kenners inwendig als flexibeler en schaalbaarder geacht dan Magento 1, die in 2008 op de markt kwam. Inmiddels zijn ook upgrades 2.1 en 2.2 beschikbaar. Versie 2.3 wordt later dit jaar verwacht.

Overname

Het zijn op dit moment sowieso spannende tijden voor liefhebbers van Magento. Het platform werd enkele maanden geleden overgenomen door Adobe. De Amerikaanse softwareproducent zag daarmee - na enkele mislukte pogingen - zijn langverwachte wens om een e-commerceplatform aan zijn Experience Cloud toe te voegen, in vervulling gaan. Nu de overname van Magento – voor een bedrag van 1,68 miljard dollar – is gelukt, wordt in de wandelgangen met name gesproken over de gevolgen van de integratie in de Experience Cloud voor de gebruikers. Naar verwachting komt er tijdens het MagentoLive event, dat volgende maand in Barcelona gehouden wordt en waar Twinkle verslag van doet, meer nieuws naar buiten.

‘Enorm cloudbedrijf’

In reactie op de overname stelde Magento’s ceo Mark Lavelle tegen Internet Retailer: ‘Vanuit marktperspectief kan dit ons helpen bij het opbouwen van bedrijfsverkopen en schaalvergroting. Adobe is een enorm cloudbedrijf met veel middelen en technologie’. Vanuit de Nederlandse Magento-community werd zowel met verbazing als enthousiasme gereageerd op de overname. Sander de Graaf van Dutchento zei eerder tegen Twinkle: ‘Ik had de overname echt niet zien aankomen. Het zijn namelijk twee relatief ongerelateerde producten dat Adobe en Magento leveren.’ Mathijs Kok, oprichter van Guapa E-commerce, was vooral erg benieuwd naar de veranderingen. ‘Als Adobe 1,68 miljard weet te investeren in een e-commerce platform dan kun je er ook vanuit gaan dat ze een evenredig bedrag beschikbaar hebben liggen om door te ontwikkelen.’

Lees ook:
'Grootmacht Adobe en de toekomst van Magento's open source platform' (Twinkle 10-07-2018)
'Adobe neemt Magento over' (Twinkle 22-05-2018)
'Magento 2: overstappen of niet?' (Twinkle 12-09-2016)


Gerelateerde artikelen: