Tekst: Laura Berghuis
Voor de tweede keer op rij mocht 3WebApps aan de slag voor Twinkle100, dé onderzoeksuitgave over e-commerce in Nederland. De opdracht? Breng de hostingpartijen, e-commerceplatformen en contentmanagementsystemen (vanaf hier CMS’en) van de 250 beste webshops in Nederland in kaart. #hoedan?
To Built or not to Built?
Om hierachter te komen, zetten we onder andere BuiltWith in. Dit is een tool waarmee we allerlei informatie van websites kunnen opvragen. Denk aan de analytics-tools, widgets, taal en frameworks waarop een webshop draait. Ook de hostingpartijen, e-commerce-platformen en CMS’en zijn door middel van BuiltWith af te lezen. Handig. Toch?
Vooropgesteld, BuiltWith is een interessante tool. Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een webshop? Er is een enorm aanbod aan data die voor het oprapen liggen. Het enige wat je wel moet weten, is hoe je de data interpreteert. Dat brengt ons bij het volgende punt.
Tijdens ons onderzoek voor de Twinkle100 stuitten we op een dilemma. In de tabel die BuiltWith uitspuugt, worden sommige platformen zowel als e-commerceplatform als CMS bestempeld. Maar waar ligt de grens? Veel van onze collega’s waren het er bijvoorbeeld over eens dat Wordpress een CMS is. Maar wat gebeurt er wanneer je een WooCommerce-plugin installeert? Is Wordpress dan opeens een e-commerceplatform?
Dergelijke verwarringen en lege plekken, waar BuiltWith geen informatie kon vinden, plaagden ons onderzoek. Gelukkig stonden onze Magento-experts klaar om wat graafwerk te verrichten.
Eigen onderzoek
Om duidelijker in kaart te brengen welke e-commerceplatformen en CMS’en de 250 beste webshops van Nederland gebruiken, doken onze developers in de broncode van ongeveer 150 shops. Dit klinkt als hacken, maar schijn bedriegt. In feite is de broncode van een website vrij eenvoudig in te zien. Je vindt deze door in je browser (in dit voorbeeld Chrome) te kijken onder ‘Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars’.
Onder ‘Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars’ vind je de broncode van een website
Onze Magento-experts hebben een neus voor Magento-specifieke code. ‘/skin/’ wijst bijvoorbeeld sterk op een Magento 1-webshop. En Magento 1-webshops, dáár waren er nogal wat van! Eén op de tien beste 250 webshops van Nederland draaide ten tijde van het onderzoek nog op Magento 1. Mind you: Magento 1 is sinds juni 2020 end of life. Dit betekent dus dat een aandeel van de grootste webshopspelers van Nederland het risico loopt slachtoffer te worden van hackaanvallen. Oeps.
Aan de hand van deze en nog een paar andere tactieken waarover we in deze blogpost niet verder kunnen uitweiden, wisten we de lijst voor de Twinkle100 zo goed als helemaal aan te vullen. Missie geslaagd!
Magento-migratie
Als Magento-webshopbouwers zijn wij natuurlijk extra geïnteresseerd in Magento, één van de vele e-commerceplatformen die in het onderzoek naar voren kwamen. Dus laten we het nog even over al die Magento 1-shops hebben. Teveel bedrijven in Nederland draaien nog op Magento 1 en zouden eigenlijk moeten overstappen naar het nieuwe, veiligere Magento 2. Zo’n migratie kost naast tijd en geld ook kopzorgen, dat snappen we, maar wanneer er klantgegevens op straat komen te liggen, krijg je pas écht hoofdpijn. Heb jij of ken jij iemand met een Magento 1-webshop? 3WebApps geeft vrijblijvend advies en denkt graag mee over oplossingen!
Natuurlijk kwamen er in het onderzoek voor de nieuwe Twinkle100 nog veel meer resultaten naar voren. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat steeds meer webshops kiezen voor customization en dat security steeds hoger op de agenda staat. Check hier alle resultaten van het onderzoek!
Laura Berghuis is Magento specialist bij 3WebApps.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Twinkle100-onderzoek 2020: achter de schermen
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.