Twinkle | Digital Commerce

Spraakhulpjes krijgen weinig mensen aan het shoppen

2018-08-07
1000562
  • 1:27

Eén vijfde van de Amerikaanse huishoudens is inmiddels in het bezit van een smart speaker, zo geven cijfers aan. Amazon, dat zijn Echo op de markt heeft, registreert inmiddels zo’n 50 miljoen Alexa-gebruikers. Toch wordt de spraakassistent nog niet veel gebruikt om producten te bestellen.

Dit blijkt uit een publicatie van The Information, dat met twee Amazon-medewerkers sprak. Volgens hen heeft ongeveer twee procent van de Alexa-gebruikers dit jaar een bestelling geplaatst met Alexa. Het overgrote gedeelte (90 procent) van de consumenten die wel eens heeft geshopt met Amazon’s assistent, laat het bij een enkele keer. Als men het over bestellingen heeft, geeft 20 procent van de gebruikers aan meer informatie op te vragen over deals en bestelinformatie. ‘Blijkbaar is voice shopping nog niet op het niveau om een massaproduct te worden’, verklaart één van de bronnen aan The Information.

Google Assistent

In Nederland is een internationale versie van de Amazon Echo via de Duitse site van Amazon te bestellen. Google’s tegenhanger, de Home-speaker, wordt tegen de kerst, met een vertaalde versie, in Nederland verwacht. Google Assistent, de software waarop Google’s slimme speaker draait, is sinds enkele weken in het Nederlands beschikbaar. Meerdere grote retailers gaven al aan in een pilot met Assistent te gaan werken. Bestellen is vooralsnog nog niet mogelijk. Eerder vertelde Alouschka van Dijk, conversatie specialist op het gebied van chatbots en voice assistants, tegen Twinkle dat een besteloptie in de assistent waarschijnlijk niet lang op zich zal laten wachten. ‘Hoe meer speakers en assistenten beschikbaar zijn in onze taal, des te sneller de stap naar het doen van aankopen.’

Lees ook:
'Nederlandse e-commerce in zee met Google Assistent' (Twinkle 26-07-2018)
'Spraakbesturing gaat heel veel invloed hebben op ons dagelijks leven' (30-07-2018)