Twinkle | Digital Commerce

Amazons spraakassistent leert onderscheid stemmen

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:07

Amazon is al enige tijd bezig spraakassistent Alexa een nieuwe functionaliteit te leren: het herkennen van verschillende stemmen. Dat zegt nieuwsmagazine Time op basis van anonieme bronnen bij Amazon. Alexa zou straks verschillende stemmen aan accounts kunnen koppelen.

Volgens Time is de stemherkennings-feature al klaar voor gebruik en moet Amazon nog besluiten wanneer en of de technologie ingezet gaat worden. Het stemonderscheid zou Amazon voorsprong geven op bijvoorbeeld Google's Home smart speaker, die dit nog niet kan. Time wijst privacy van stemopname en -herkenning aan als factor die Amazon mogelijk in de weg staat bij de introductie van de feature.

Meerdere accounts
Gebruikers kunnen al meerdere accounts installeren op Amazons digitale assistent Echo, maar moeten 'Switch accounts' zeggen of wisselen van account via de Alexa-app. Met stemherkenning kan Alexa verschillende gebruikers tegelijk van dienst zijn, met daarbij behorende voorkeursrestricties: volwassenen kunnen dan bijvoorbeeld gebruik maken van betaalde diensten, terwijl kinderen alleen media kunnen afspelen.

Spraakassistentie
Het gebruik van spraakbesturing kent steeds meer toepassingen in de retail; zo maakte Google onlangs bekend dat gebruikers van zijn digitale assistent met hun stem kunnen bestellen bij retailers uit het netwerk van Google Express. Ondertussen bouwt Amazon zijn Alexa in bij steeds meer huishoudapparatuur, zodat consumenten Amazon integreren in hun huishouden.