Twinkle | Digital Commerce

Hooggerechtshof VS heroverweegt belastingvoordeel e-commerce

2018-06-22
1000562
  • 1:20

E-tailers in de Verenigde Staten kunnen hun waar belastingvrij aanbieden in staten waarin zij niet fysiek gevestigd zijn; vanwege een heroverweging door het Hooggerechtshof staat dat flinke voordeel momenteel echter op de tocht.

Voor de lokale belasting die over dergelijke aankopen betaald moet worden, is de koper zelf verantwoordelijk; maar één tot twee procent van de Amerikaanse belastingbetalers draagt die echter af. Volgens de meer dan veertig Staten die naar het Hooggerechtshof stapten, kost dat de Amerikaanse schatkist in totaal 18 miljard dollar per jaar; zij eisen omvorming van het belastingstelsel, zodat voor e-tailers dezelfde regels gelden als voor hun fysieke tegenhangers.

Prijsvechten

Ondertussen maken webwinkels in de Verenigde Staten graag gebruik van het tax-free aanbieden van hun assortiment; ook Amazon maakte jarenlang gebruik van die omstandigheid om zijn prijzen te drukken, maar ziet daar vanwege de uitbreiding van zijn vele magazijnlocaties steeds minder gelegenheid voor. Onlangs beschuldigde president Trump de e-tailreus nog van het ontduiken van belastingafdracht; in zijn eigen merchandise-webshop blijkt de boze president zijn klanten echter slechts in twee staten belasting door te rekenen.

Rompslomp

In de bij het Hooggerechtshof lopende zaak pleiten vertegenwoordigers uit de e-commerce industrie voor het intact laten van de huidge regels. Zo voerde eBay aan dat het complexe belastingstelsel, indien e-tailers voor elke staat afzonderlijk belasting zouden moeten betalen, zoveel administratieve lasten met zich mee zou brengen dat kleinere bedrijven het hoofd niet boven water kunnen houden.

De definitieve uitspraak wordt binnen enkele maanden bekendgemaakt.