Twinkle | Digital Commerce

Ahold Delhaize ruimt online platforms VS op

2018-08-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:18

In de Verenigde Staten runt Ahold Delhaize diverse supermarktketens, met bijbehorende e-commerce platforms. Die worden verzameld op naam van online boodschappenbezorgdienst Peapod, om eenduidige vuist te maken tegenover diverse grote concurrenten.

Ahold Delhaize is aan de andere kant van de oceaan online vertegenwoordigd met onder meer de ketens Stop & Shop en Giant Food. De huidge diversiteit aan supermarktformules, die ook elkaar beconcurreren, is deels het gevolg van de fusie van Ahold en Delhaize in 2016. Na de aankomende consolidatieslag zal Peapod fungeren als vaandeldrager voor alle e-commerce activiteiten in het land.

Dringen op de markt

'We zullen het platform integreren met de winkels en met de loyaliteitsprogramma's', zegt cfo Jeff Carr over het aankomende verzamelplatform. Overnames en partnerschappen liggen daarbij ook voor de hand, aldus de topman. Ahold Delhaize kruist daarmee de degens met onder meer Amazon, dat met Whole Foods zijn aandeel in de Amerikaanse boodschappenmarkt vergroot. Ook grote spelers als Walmart, dat veel geld steekt in het opvoeren van online verkopen, en Kroger leggen Ahold Delhaize het vuur aan de schenen.

Omzetdaling

Uit de deze week verschenen kwartaalcijfers blijkt dat zowel de netto omzet als de online omzet van Ahold Delhaize in de VS het afgelopen kwartaal gedaald zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: respectievelijk -7,8 procent en -0,5 procent. Van de 9,21 miljard euro die het bedrijf het afgelopen kwartaal schreef, vloeide 182 miljoen euro voort uit online kanalen.