Twinkle | Digital Commerce

Pabo verder als 'be you'

2018-06-21
980550
  • [nieuws]
  • 1:48

Pabo.nl en moederbedrijf Beate Uhse gaan verder onder de naam 'be you'. Het bedrijf heeft de insolventieprocedure bijna voltooid en maakt een doorstart met ceo Michael Specht nog steeds aan het roer.

De naamswijziging geldt voor Beate Uhse in Duitsland, Adam & Eve in Frankrijk en Pabo in Nederland. Schuldeisers van het erotiekconcern, dat vlak voor de jaarwisseling failliet ging, krijgen naar alle waarschijnlijkheid geen geld terug. De nieuwe hoofdaandeelhouder blijkt een fonds, opgezet door investeerder Robus Capital.

Aan de rebranding wordt al een paar maanden gewerkt: op de website van Pabo.nl werd het nieuwe 'be you'-logo begin dit jaar in stilte geïntroduceerd. Dat een doorstart voor Beate Uhse en Pabo in de maak was, was al langer bekend; ook dat die waarschijnlijk met banenverlies gepaard gaat, in het geval van Pabo naar schatting bijna de helft van het medewerkersbestand. Pabo en Beate Uhse waren niet direct beschikbaar voor een reactie.

Operationele herstructurering

In de afgelopen jaren verkeerde Beate Uhse in steeds slechter weer. De financiële resultaten kwakkelden; dat leidde onder meer tot een ernstige tik op de vingers door de Duitse beurswaakhond Bafin en de verkoop van de Nederlandse dochterketen Christine le Duc. Een operationele herstructurering van de holding was alleen mogelijk door het faillissement van verschillende bedrijven ervan, aldus Robus Capital.

Van de drie bedrijfsonderdelen waaruit Beate Uhse bestond - een retail-, b2b- en online tak - zorgden met name de eerste twee voor problemen. De moeilijkheden kwamen vorig jaar pas echt in een stroomversnelling; enkele jaren geleden startte - los daarvan - al een stoelendans onder het bestuur. Zo vertrok onder meer ceo Nathal van Rijn, voorganger van huidig ceo Specht, in januari 2017 na drie maanden dienst; ook e-commerce directeur Jacky Lambert besloot enkele maanden daarvoor te vertrekken bij het bedrijf en vervult dezelfde rol sindsdien bij Vacansoleil. Coo Dennis van Allemeersch vervolgde zijn carrière eveneens elders. Jimte Jepma versterkte Beate Uhse in maart vorig jaar; onder zijn leiding als directeur e-commerce gaat Beate als 'be you' zijn tweede leven in.

Lees ook: 'Doorstart Beate Uhse kwestie van tijd' (30-04-'18)