Twinkle | Digital Commerce

Blokker.nl lichtpunt in donkerrode horizon Blokker Holding

2018-05-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:48

De jaarresultaten van Blokker Holding laten weinig te wensen over: 2017 gaat bij de retailketen als een dieptepunt de geschiedenisboeken in. Tegen een scherpe omzetdaling en een bijna verdubbeld verlies groeide Blokker.nl echter met 25 procent.

Dat er rode cijfers aan kwamen, bleek vorige maand al uit het opmerkelijke vertrek van ceo Casper Meijer (Nederland) en Bernd Bosch (België-Luxemburg). In het zojuist gepubliceerde jaarverslag meldt Blokker Holding dat het verlies van een jaar geleden (180 miljoen euro) verder is opgelopen naar 344 miljoen euro. Daarnaast daalde de omzet van 1.965 naar 1.583 miljoen euro; een aanzienlijke terugloop ten opzichte van de eveneens roodgekleurde resultaten van een jaar geleden.

Herstructurering

2017 was voor Blokker Holding een jaar van grote interne herstructurering; die ontwikkeling drukt dan ook zwaar op de prestaties. Van het genoemde verlies zou 154 miljoen euro voortvloeien uit kosten die daarmee gepaard gingen. De omzetdaling kan voor een deel worden verklaard uit het wegvallen van omzetten van verkochte formules Leen Bakker, Intertoys en Xenos.

Online: absoluut minder, relatief meer

Om dezelfde reden is ook de absolute online omzet van Blokker Holding gedaald ten opzichte van 2016: de 173 miljoen euro van toen zakten naar 168 miljoen euro uit internetverkopen in 2017. Dat neemt niet weg dat de activiteiten van Blokker.nl het afgelopen jaar met een kwart gegroeid zijn: die maken inmiddels 15 procent uit van de totaalomzet van Blokker in Nederland, meldt het moederbedrijf, dat bezig is online organisatie Nextail van eigen makelijk wederom te internaliseren.

Turbulent jaar

In een persbericht toont Blokker Holding zich gematigd positief over de aankomende periode: het ergste herstructureringsleed lijkt geleden, de eerste verbeteringen zouden al zichtbaar zijn in het laatste kwartaal van 2017. 'We hebben een turbulent jaar achter de rug met de meest omvangrijke herstructurering en desinvesteringen ooit voor ons concern', aldus cfo Jeroen Visser. Op dit moment staan MaxiToys en Big Bazar nog in de etalage.

Volgens Blokker Holding ligt de uitrol van de strategie op schema en hebben aandeelhouders en de Raad van Commissarissen het bedrijf hun vertrouwen toegezegd; desondanks zal ook het huidige boekjaar nog in rode cijfers uitkomen.