Twinkle | Digital Commerce

Sandd bereid tot overname door PostNL

2018-04-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:32

PostNL en Sandd zijn dichter bij een overname dan ooit: in aanloop naar de 'postdialoog' bevestigt Sandd-topman Van de Laar dat de PostNL-uitdager 'voorbereid is op alle opties rondom consolidatie'.

Dat meldt de Telegraaf op basis van een interview met de ceo en aandeelhouder. Over een week start de 'postdialoog' op initiatief van het ministerie van Economische Zaken, waarbij de toekomst van de postmarkt op de agenda staat; zowel PostNL als Sandd spreken in opmaat daarnaartoe over consolidatie als oplossing voor de al jaren durende krimp en voor de nieuwe eisen rondom het aanstellen van bezorgers in vast dienstverband. Gebeurt dat niet, dan zullen duizenden banen verdwijnen, voorspellen beide vervoerders.

Hetzelfde schuitje

Sandd voerde de afgelopen tijd juist de concurrentiedruk richting PostNL op, onder meer met een eigen postzegelprijs. Een week geleden stapte de vervoerder, die vorig jaar zelf branchegenoot Van Straaten Post overnam, in de pakketmarkt met de nieuwe service Sandd2me.

Toch zitten de bedrijven grotendeels in hetzelfde schuitje. 'Wij hebben hetzelfde probleem als PostNL. De subsitutie van brieven door mail gaat steeds harder. We staat ook open voor consolidatie', aldus Van de Laar. Ook PostNL-topvrouw Herna Verhagen sprak in februari al over gewenste consolidatie in de postmarkt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2017. Uit dat overzicht bleek dat e-commerce inmiddels 38 procent van de omzet van het bedrijf levert.

Overheid

Het is niet de eerste keer dat een overname van Sandd door PostNL ter sprake komt: eind 2015 was daar al sprake van, maar destijds strandden die plannen na bezwaar van de overheid. Binnenkort wordt een fusievoorstel opnieuw voorgelegd aan de Tweede Kamer, die een beslissing neemt op basis van advies door staatssecretaris Keijzer en voormalig Corus-topvrouw Marjan Oudeman, die het overlegcircuit voorzit. ING en beurshuis KBC Securities brachten alvast een koopadvies uit.