Twinkle | Digital Commerce

Sandd: ‘Postzegelprijs kan veel lager’

2017-06-30
22711277
  • 1:13

Sandd opent de aanval op PostNL in de particuliere postmarkt. Het bedrijf heeft een voorstel gemaakt om de wet op universele postdienstverlening (UPD) uit te voeren, in plaats van zijn concurrent. Het gevolg zou zijn dat de postzegelprijs daalt van 78 eurocent naar 55 eurocent.

Het plan waarin Sandd, dat nu een aandeel van 20 procent in de postmarkt heeft, zijn ideeën over de postbezorging aan particulieren, de hoogte van de postzegelprijs, het aantal bezorgdagen en het aantal brievenbussen in Nederland presenteert, ligt nu bij demissionair minister Kamp (Economische Zaken).

Kunstmatig hoge prijs
Sandd geeft aan dat de postzegelprijs, waar ook veel webwinkels in kleinere artikelen mee te maken hebben, door PostNL kunstmatig hoog wordt gehouden. ‘Wij kunnen het goedkoper aanbieden, omdat de prijs van PostNL uitgaat van een aantal ficties, zoals het personeel in loondienst, met de voltallige pensioenverplichtingen en overhead. In werkelijkheid loop je helemaal niet tegen deze hoge kosten aan. De huidige postzegelprijs is kunstmatig veel te hoog’, zegt ceo Ronald van de Laar tegen de Telegraaf.

Onderzoek naar postmarkt
Het ministerie geeft aan dat het plan momenteel op een stapel ligt, omdat er nog onderzoek loopt naar de toekomst van de postmarkt. PostNL heeft de rechten voor het uitvoeren van de UPD volgens de krant nodig om zijn omzet op peil te houden. Een jaarlijkse verhoging van de postzegelprijs zou hiervoor zorgen. In het huidige jaar kwam er 6,8 procent bij, om de krimpende postmarkt te compenseren. De prijs voor het versturen van een pakket bleef gelijk.