Twinkle | Digital Commerce

Bakker.com is failliet

2018-02-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:32

Bakker.com is failliet. De rechtbank Den Haag bevestigt aan Twinkle dat voor elk van de drie entiteiten waaruit de tuinspecialist bestaat, de onlangs verleende surseance van betaling is omgezet in een faillissement.

Dat is afgelopen vrijdag uitgesproken, aldus de rechtbank. In het insolventieregister is het faillissement van Bakker.com business B.V. inmiddels opgenomen; van de andere twee bedrijfsonderdelen is nog geen melding gemaakt, op de surseance van betaling voor Bakker.com na. Bewindvoerder Ten Berge treedt op als curator.

Uitstel van betaling

Vorige week werd bekend dat het bedrijf in financiële nood verkeerde; kort daarop meldde het FD dat de rechter het postorderbedrijf twee maanden uitstel van betaling verleende. Volgens de rechtbank is echter geen surseancetermijn vastgelegd. Interim-directeur Herman Hovestad sprak afgelopen week nog het voornemen uit met overnamepartijen in gesprek te gaan; de uitsteltermijn zou daartoe gelegenheid geven.

Transitie naar online

Bakker.com, opgericht in 1945, verkeerde de afgelopen jaren in een transitie van postorderbedrijf naar e-commerce organisatie. De naamsverandering van Bakker Hillegom naar Bakker.com in 2016 moest daaraan bijdragen. Het bedrijf verkoopt in 21 landen, telt 635 medewerkers en is naar eigen zeggen de 'grootste Europese tuinspecialist'.

Onder leiding van ceo Paul Geraeds, die in 2014 aantrad, werd versneld ingezet op de omvorming naar e-tail. Het was de bedoeling dat de catalogus, die in 2015 nog negentig procent van de omzet genereerde, uiteindelijk een inspiratiebron zou vormen voor het online kanaal, vertelde Geraeds destijds in een interview met Twinkle.

De vernieuwing van het online platform had meer voeten in aarde dan gedacht, vertelde Geraeds op de Webwinkel Vakdagen van 2017: 'We werden door Google als nieuw gezien en verloren daardoor onze koppositie in de ranking. Dat heeft ons heel wat sea-geld gekost.' Op zijn nieuwe platform besteedde Bakker.com onder meer veel aandacht aan content.