Twinkle | Digital Commerce

Hogere conversie met een mobiele website

2018-02-05
1000562
  • 2:06

Steeds meer consumenten bezoeken websites met hun smartphone. Tegelijkertijd zien veel (online) retailers dat het conversiepercentage op smartphones achterblijft bij andere devices, met name in vergelijking met desktop. De vraag die retailers zich zouden moeten stellen, is: 'Hoe realiseer je een hogere conversie op mobiel?' Een vraag waar de ShoppingTomorrow-expertgroep Revenue Optimization zich aan heeft gewaagd, en die centraal staat in hun bluepaper.

De afgelopen jaren is het mobiele verkeer enorm toegenomen, terwijl het verkeer op andere devices afneemt. Deze trend zagen we enkele jaren geleden ook al ontstaan in de Verenigde Staten. Als de trend doorzet in Nederland en het conversiepercentage op smartphones in vergelijking met andere devices relatief hetzelfde blijft, dan verliezen bedrijven dus omzet.

De expertgroep heeft daarom gekeken naar de redenen waarom Nederlandse consumenten niet online kopen met hun smartphone. Uit het onderzoek kwamen verschillende redenen naar voren en de expertgroep heeft voor de belangrijkste obstakels praktische tips gegeven waarmee retailers deze hindernissen zouden kunnen wegnemen. Zo geven de experts aan dat het belangrijk is dat de afbeeldingen goed zichtbaar en te vergroten zijn, dat consumenten niet te veel gegevens hoeven in te vullen en dat er gebruik wordt gemaakt van icoontjes voor de navigatie.

Progressive web apps

Een meer toekomstgerichte oplossing voor de redenen waarom consumenten nu afhaken bij het kopen met hun smartphone ligt mogelijk in de zogenaamde progressive web apps (PWA). Een PWA is een mobiele website in de browser met webtechnologie die zich gedraagt als een native app en is inmiddels mogelijk door de komst van HTML5, CSS3, het vernieuwde JavaScript, betere browsers en krachtigere processoren. Vóór de introductie van deze nieuwe technieken kon een browserervaring nooit opboksen tegen een native-app-ervaring. Nu wel, want een PWA heeft een aantal voordelen voor de gebruiker:

  • Een betere gebruikerservaring: de mobiele website gedraagt zich als een native app.
  • Een hogere snelheid: een PWA is vele malen sneller dan een mobiele (responsive) website.
  • Meer gemak: gebruikers hoeven niet steeds hun gegevens in te voeren voor een bestelling.

Ten opzichte van een native app biedt een PWA ook nog één groot voordeel; gebruikers hoeven een PWA niet te downloaden. Dat scheelt je bezoekers een, soms frustrerend, bezoekje aan Google Play of de App Store.

Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van diverse expertgroepen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. Zij publiceerden hun conclusies in de bundel 'Tijd voor transformatie: verander vandaag!', op 24 januari. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen los te downloaden.