Twinkle | Digital Commerce

'Binnen twee jaar heeft 84 procent Amerikaanse retailers een eigen shopapp'

2018-01-10
1000562
  • [visie]
  • 2:30

Mobile commerce heeft het afgelopen jaar weer enorme groeicijfers laten zien. Magento en Amazon bundelden de hoofdpunten rond de Noord-Amerikaanse markt en brachten deze samen in een recent gelanceerde whitepaper. De conclusie? Mobiel is op alle fronten de nummer één prioriteit voor de retail.

Om te beginnen presenteert het duo cijfers uit een onderzoek naar de prioriteit van mobiel onder grote online retailers, dat is uitgevoerd door BRP (Boston Retail Partners). Hiervan gaf 60 procent aan al een mobiele site te hebben en meer dan de helft van het overige deel is ermee bezig. Meer dan de helft van de webwinkels die 'm nog niet heeft, is wel van plan er snel één te lanceren.

53 procent heeft app, 31 procent lanceert binnen twee jaar

Van de ondervraagde retailers had twee derde een omzet boven de miljard dollar per jaar. Opvallend daarbij is het om te zien hoe sterk deze grote Amerikaanse retailers inzetten op mobiele apps. Van hen heeft 53 procent een mobiele app en nog eens 31 procent is van plan om er binnen twee jaar één te lanceren. Binnen nu en twee jaar zou daarmee 84 procent van alle retailers die een miljard omzet of meer hebben, een app hebben gelanceerd.

Dat is fors, zeker wanneer je bedenkt dat de mobiele omzet in Amerika eigenlijk nog achterloopt op veel Europese landen. Nederland doet op dit vlak bijvoorbeeld niet onder voor de Amerikaanse e-commerce. Zo wordt verwacht dat 'pas' over drie jaar 50 procent of meer van de totale Amerikaanse e-commerce via de mobiel verloopt. Desondanks was mobiel het afgelopen jaar voor 54 procent van de geïnterviewde retailers de nummer één prioriteit als het op investeren aankomt, zo bleek uit eerder onderzoek van Forrester en Shop.org, dat Magento terug laat komen in haar whitepaper.

Een groot deel van deze retailers investeert in meerdere technologieën en is ook bezig met omnichannel-, marketing-, of productontwikkelingen. Maar daarover zijn de meningen wel veel meer verdeeld. Zo was in 2017 omnichannel 'slechts' voor 22 procent leidend in de investeringsstrategie en marktplaatsen zelfs maar voor 3 procent.

Mobiel is geen trend, het is de basis

Persoonlijk verbaast het mij nauwelijks dat mobiel zo ver in prioriteit boven andere investeringsmogelijkheden staat: in de afgelopen jaren is de status van mobiel namelijk verschoven. Waar mobiel een jaar of acht geleden begon als innovatieprojectje voor alleen de meest voorlijke retailers, werd het een jaar of drie geleden een additioneel kanaal dat onderdeel zou moeten zijn van elke multichannel strategie. En inmiddels heeft het de status gekregen van vast onderdeel van het fundament van je online retail business.

Mobiel is de basis geworden, en de mobiele dimensie komt ook terug in alle andere investeringsprojecten. Immers, een omnichannel strategie hanteren waarbij je als retailer wel kijkt naar een fysieke vestiging, terwijl je m-commerce links laat liggen, is toch onmogelijk? En marktplaatsen kunnen misschien goed fungeren als extra kanaal om nieuwe klanten te acquireren, maar je hebt een mobiele app nodig om van die eenmalige besteller een loyale vaste klant te maken.