Twinkle | Digital Commerce

'FIOD doet inval bij Neckermann.com'

2019-01-21
1000562
  • [nieuws]
  • 1:30

De FIOD heeft een inval gedaan bij diverse bedrijfspanden van Neckermann.com en moederbedrijf Readen. Daarbij is de directie aangehouden. De opsporingsdienst vermoedt dat er witwasoperaties ter waarde van 5 miljoen euro hebben plaatsgevonden.

Dat meldt RTLZ vanmiddag. De FIOD maakt op zijn website melding van een strafrechtelijk onderzoek waarbij gisteren zes personen zijn aangehouden naar aanleiding van diverse contante stortingen; diverse bronnen hebben aan RTLZ bevestigd dat het om Neckermann.com en Readen Holding gaat.

Grote sommen contant geld

Woningen en bedrijfspanden in Naarden, Hilversum, Almere, Drachten, Loosdrecht en Lunteren zijn gisteren doorzocht. 'Verdachten en hun bedrijven hadden de beschikking over grote sommen contant geld, terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan', aldus de FIOD. De webshop is nog in de lucht.

Onafhankelijk bestuurder

De directeuren van Readen Holding, moederbedrijf van Neckermann.com, zijn verwikkeld in een langslepend conflict met mede-aandeelhouder Axivate Capital, die via de rechter een onafhankelijk bestuurder afdwong. Die werd onlangs aangesteld in de persoon van Andrew Walker als nieuwe ceo. Readen-directeur Ronald Steenbergen maakte voor hem plaats en zou zich voortaan op de retailtak richten; het bedrijf verwachtte op korte termijn een 'gezonde winst'.

Woonaanbieder

Radar confronteerde Neckermann.com in juni met klachten van consumenten over uitgebleven leveringen en terugbetalingen. In reactie op de 'inval' van de waakhond ontkende directeur Joop Steenbergen dat er problemen waren bij de webwinkel. Tegenover Twinkle verklaarde Steenbergen destijds dat Neckermann.com bezig was met het terugbrengen van het brede assortiment tot de categorie wonen, waarmee het bedrijf 'de sterkste online aanbieder' zou worden. Na het bankroet van de Neckermann-winkels verklaarde Readen Holding dat de focus voor het bedrijf volledig op online kwam te liggen; er komt geen doorstart in de winkelstraat.