Twinkle | Digital Commerce

Ebay-experts onderscheiden kunst van kitch

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:20

Bij de verkoop van luxegoederen stelt eBay binnenkort een authenticiteitsservice beschikbaar. De marktplaats huurt een panel van experts in om – tegen betaling – van aankopen op eBay vast te stellen of het niet om een vervalsing gaat.

Verkopers die het winkelpubliek willen overtuigen van de echtheid van hun merken, kunnen de dienst inzetten en de kosten op zich nemen. Ook klanten kunnen er op eigen houtje voor kiezen het keurteam in te huren; wanneer er toch een vervalsing in het spel is, vergoedt eBay de aankoop. Wat de service gaat kosten, is nog niet bekend.

Zwarte lijst
Volgens vaktitel Internet Retailer bevatte in 2013 2,5 procent van de wereldwijde handel een namaakartikel. De meeste vervalsingen waren afkomstig uit China. Onlangs kreeg Alibaba een gevoelige tik op de vingers van de USTR, die de Chinese e-commerce reus zonder pardon op een zwarte lijst plaatste wegens uit de hand gelopen verkoop van nepmerken.

Brand Central
De verkoop van namaakartikelen is doorn in het oog voor grote e-retailers als Amazon, eBay en Alibaba, die grip moeten zien te houden op verkopers met kwade bedoelingen. In dat kader maakte Amazon, dat merkpiraten fanatiek voor de rechter sleept, in november bekend te werken aan merkbeschermingsprogramma ‘Brand Central’.

Nederland
In Nederland werkten politie, FIOD en douane samen om de verkoop van nepwaar op internet te onderscheppen. Ze arresteerden in november meer dan tien verdachten en namen bijna 3500 artikelen in beslag. In diezelfde maand gingen 4500 Nederlandse websites op zwart wegens merkvervalsing.