Twinkle | Digital Commerce

Amazon komt met winkels in Duitsland

2017-12-18
1269714
  • 1:18

Amazon opende tot op heden alleen fysieke winkels op zijn Amerikaanse thuismarkt, maar dat staat te veranderen. Het bedrijf wil winkels openen in Duitsland, mogelijk komend jaar al.

Ralf Kleber, de hoogste baas van Amazon in Duitsland, maakt de plannen kenbaar in de Berliner Morgenpost. Het bericht is inmiddels opgepikt door veel andere media en dat is niet zo gek; Amazon is veruit de grootste online retailer van Duitsland, voor Otto en Zalando.

Klanten houden van diversiteit, dus van online en offline, zegt Kleber in de krant:

Fysieke winkels tekenen in Duitsland nog altijd voor 90 tot 95 procent van de handelsomzet. Wij zullen nooit tegenhouden wat de klant wil.

Dat klinkt wat vrijblijvend. Kleber noemt geen concrete openingsdatum, noch vertelt hij wat er offline te koop komt. Dat het desalniettemin serieus is, blijkt uit zijn opmerking dat 'niet de vraag is óf, maar wanneer' de eerste fysieke vestiging de deuren opent.

Amazon’s fysieke winkels

Amazon opende ruim twee jaar geleden zijn eerste permanente fysieke boekwinkel, in thuisstad Seattle. Er kwamen er inmiddels twaalf bij in de Verenigde Staten, binnenkort nog eens drie (‘opening soon’). De openstelling van de eerste Amazon Go liep vertraging op, maar ook de kassaloze supermarkt moet binnenkort voor het publiek toegankelijk worden.

Vos Logistics

Amazon, de nummer 6 in de laatste Twinkle100, bedient de Nederlandse markt vanuit Duitsland. Amazon.de werd in het Nederlands vertaald, net als later de mobiele winkelapplicatie. Onlangs werd duidelijk dat Vos Logistics Amazon helpt bij de logistieke afhandeling van Nederlandse orders, in Oss (crossdocking).