Twinkle | Digital Commerce

Tweede Kamer buigt zich over schijnconstructies online platformen

2017-11-16
1000562
  • 1:22

De onvrede van Deliveroo-bezorgers over het besluit van hun werkgever om alleen nog maar zzp'ers in te zetten, is vandaag onderwerp van gesprek in een hoorzitting van de Tweede Kamer.

Op initiatief van PvdA'er Gijs van Dijk komen vandaag wetenschappers en experts bijeen in Den Haag; online platforms Deliveroo, Helpling, Werkspot, Thuisbezorgd.nl, UberEATS en Temper zijn uitgenodigd, evenals per bedrijf één werknemer. De 'Riders Union', het verbond dat Deliveroo-bezorgers hebben gesloten en dat gelieerd is aan vakbond FNV, is niet welkom. Een vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat de partijen te woord.

De hoorzitting gaat over het 'werk in de platformeconomie'. De genoemde maaltijdbezorgers nemen deel, Deliveroo schittert echter door afwezigheid: 'Vanwege last minute verhindering van Deliveroo zal op een later moment een apart gesprek met Deliveroo plaatsvinden', aldus het programma van het rondetafelgesprek.

Ophef

Directe aanleiding voor de hoorzitting vormt de protestmars die de 'Riders Union' gisteren in Amsterdam hield om aandacht te vragen voor de situatie waarin bezorgers van Deliveroo verkeren. De maaltijdbezorger maakte eind augustus bekend alleen nog met zzp'ers in zee te willen, na een proef deze zomer in Zuid-Holland; op 1 februari aanstaande moet die transformatie voltooid zijn. Niet alleen in Nederland zorgde het beleid van Deliveroo voor ophef: ook in Groot-Brittannië lopen conflicten met protesterende bezorgers op tot in de rechtszaal.

PostNL

FNV voert over onder meer hetzelfde onderwerp tegelijkertijd actie bij PostNL: na het weekend gaan daar stakingen plaatsvinden, kondigde de vakbond gisteren aan.