Twinkle | Digital Commerce

Deliveroo start zzp-proef voor personeel in Nederland

2017-05-22
49542786
  • [nieuws]
  • 1:32

Het Britse Deliveroo laat zien dat het geen boodschap heeft aan de kritiek in eigen land op de zzp-constructie van zijn ‘Riders’. Het bedrijf neemt alle nieuwe medewerkers in Zuid-Hollandse steden nu niet meer in vaste dienst.

De stap op de Nederlandse markt geldt als een proef. Dat wil zeggen, dat alleen nieuwe medewerkers direct zzp’er worden, huidige werknemers die in vaste dienst zijn mogen zelf kiezen of zij hun dienstverband willen omzetten naar zelfstandigheid.

Per rit betaald
De fietskoeriers krijgen als zzp’er niet meer per uur betaald, maar per rit. Voor 4,75 euro hebben zij de vrije keuze in werktijd, waarbij het loont om op piekuren aan de slag te gaan. Als zzp’er krijgen zij echter geen vakantietoeslag of pensioen en fietsen zij onverzekerd door de stad.

Flexibiliteit vóór bescherming
Volgens Philip Padberg, directeur Deliveroo Nederland, is de proef een reactie op de vraag vanuit het personeel (een derde wil meer flexibiliteit) en de veranderende markt. ‘Ons bedrijf heeft te maken met enorme pieken’, zegt hij tegen RTL Z. ‘In een uur tijd kan het aantal bestellingen met een factor tien toenemen. Dat kunnen we voor een groot deel voorspellen, maar niet helemaal. Maar volgens de regels moeten we medewerkers in loondienst wel lang van tevoren indelen.’

Boze Britten
Deliveroo kreeg een lading kritiek over zich heen toen het in eigen land ook al koos voor de constructie waarmee branchegenoten als UberEats tevens in opspraak kwamen. Een groep bezorgers stapt zelfs naar de rechter vanwege de nieuwe zzp-constructie.

PostNL en zelfstandigen
PostNL, dat in Nederland met zijn werknemers ook al een tijd een juridische strijd voert om schijnzelfstandigheid, nam vorig jaar een heel ander besluit dan dat Deliveroo nu doet. Sinds een jaar neemt het bedrijf alleen nog maar vast personeel aan.