Twinkle | Digital Commerce

‘Onderaannemers pakketbezorgers betalen medewerkers structureel te weinig’

2023-12-15
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

Pakketbezorgers die in dienst werken bij onderaannemers krijgen structureel te weinig betaald. Bijna geen enkele onderaannemer zou zich aan de cao houden.

Dat blijkt uit een zwartboek van vakbond FNV, waar het AD vandaag over publiceert. De vakbond zou dit jaar door controles en rechtszaken al tonnen aan achterstallig geld hebben opgeëist bij onderaannemers van PostNL.

Concreet wordt een voorbeeld genoemd van een onderaannemer uit Deventer die onder meer door PostNL werd ingehuurd. Dit bedrijf had vijftig Filipijnse chauffeurs in dienst, Geschat wordt dat deze medewerkers maandelijks 1.200 euro loon en 800 euro aan verblijfskosten te weinig krijgen uitbetaald. Volgens FNV heeft de rechter geoordeeld dat de cao niet werd nageleefd en dat het bedrijf tussen de zes en acht ton aan salaris moet terugbetalen.

In het zwartboek staan meer voorbeelden, al zou het geval in Deventer het meest in het oog springen.

Ook de Arbeidsinspectie houdt de situatie al langere tijd in de gaten en zou vorig jaar tientallen boetes hebben opgelegd aan onderaannemers voor een totaalbedrag van 885.000 euro. Ook dit jaar zijn die controles weer doorgegaan. Volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie zijn er ook gesprekken geweest met de directies van de grote post- en pakketbedrijven.

Reactie PostNL

In een reactie op de berichtgeving laat PostNL aan het AD weten dat de voorbeelden die door de FNV worden genoemd van jaren terug zijn. Volgens het bedrijf is ‘goed, veilig en sociaal werken in lijn met wet- en regelgeving van het allergrootste belang’ voor de vervoerder. ‘Overtredingen en inbreuken zijn voor ons onacceptabel. We spannen ons tot het uiterste in om het te voorkomen en zo nodig op te lossen.’