Twinkle | Digital Commerce

Deliveroo Nederland definitief over naar zzp-bezorger

2017-08-22
25081410
  • 1:25

Vanaf vandaag werkt Deliveroo toe naar de vervanging van bezorgers in loondienst door zelfstandigen. De roep naar die transformatie komt volgens topman Philip Padberg niet van het bedrijf, maar vanuit de bezorgers zelf, die op die wijze meer loon over zouden houden.

De proef die Deliveroo in mei startte met het aannemen van zzp'ers in Zuid-Holland, wordt landelijk uitgerold. 'De markt en bezorgers vragen er nu eenmaal om', zegt Padberg vandaag in het FD. Bezorgers willen volgens de directeur liever zelf bepalen wanneer zij werken en verdienen meer wanneer zij per stop betaald worden dan wanneer ze per uur betaald worden. Ook kunnen bezorgers zo voor meerdere bedrijven werken.

Kritiek

Het werken met zelfstandige bezorgers leidde in Nederland, maar ook in thuisland Groot-Brittannië tot felle kritiek van vakbonden en overheden. Vaak gaat het om jongeren die als zzp'er onverzekerd rondrijden, vakantie- en ziektegeld aan zich voorbij zien gaan en geen rekening houden met belastingopgave, bepleitte minister Asscher in februari nog met betrekking tot het handelen van Deliveroo en concurrent UberEats.

Beleid

Deliveroo bouwt enkele verzachtingen in: wie in loondienst wil blijven, mag dat, benadrukt Padberg. Ook is er een collectieve aansprakelijkheidsregeling aangevraagd. Die dekt echter geen ongevallen, meldt het FD. Deliveroo's Nederlandse directeur hoopt dat beleidsmakers in ons land regelgeving rondom zzp'ers versoepelen: 'Ik heb nu 2000 bezorgers, en het worden er duizenden meer die op deze manier willen werken. Ik hoop dat Den Haag dat gaat omarmen. Nederland loopt voorop in deze on-demandmarkt en mijn investeerders denken dat het hier het walhalla is, maar dat is het qua beleid nog niet.'