Twinkle | Digital Commerce

Stakingen bij PostNL afgewend

2017-11-20
1500844
  • [nieuws]
  • 1:09

De stakingen waarmee FNV-leden vandaag zouden starten bij PostNL, zijn voorlopig afgewend; beide partijen gaan opnieuw in overleg over het cao-voorstel dat de vakbond eerder van de hand wees.

'PostNL slikt flutakkoord in' klinkt het triomfantelijk bij de FNV. Het bedrijf gaat opnieuw in gesprek met FNV-leden als reactie op het gestelde ultimatum. Bij de aangekondigde acties zouden PostNL-medewerkers vanaf vandaag het werk neerleggen; met name vanwege de aanloop naar de feestdagen is dat niet wenselijk voor de vervoerder, die evenals andere logistieke bedrijven juist landelijk honderden bezorgers zoekt.

Een akkoord waar iedereen zich in kan vinden, is nog niet in zicht: '“Eerst zien en dan geloven” en “boter bij de vis” zijn gezegden die hier goed passen', zegt FNV-onderhandelaar Ger Deleij. 'PostNL zal substantieel over de brug moeten komen.'

Te laag, te weinig

Het voorstel, dat op ruim 20.000 medewerkers van PostNL van toepassing is, omvatte naar de mening van FNV-leden een te lage loonsverhoging voor PostNL-medewerkers; ook zouden er niet genoeg nieuwe medewerkers bijkomen en leverden de laagst betaalde medewerkers in het plan reiskostenvergoeding in, vanwege een nieuwe regeling ten opzichte van de huidige cao. Ook vakbonden BvPP, CNV en VHP2, die eerder wél hun handtekening plaatsten onder het ontwerp, trekken nu hun instemming terug.