Twinkle | Digital Commerce

Duizenden pakketbezorgers tekort op drempel feestdagenseizoen

2017-12-11
1000562
  • 1:16

Pakketvervoerders kampen met een groot tekort aan personeel: met de feestdagen voor de deur staan er zo'n 4.000 vacatures open in de bezorging, aldus uitzendbureau Randstad.

Door de snelle groei van e-commerce wordt de zoektocht naar personeel in de logistieke sector steeds grimmiger, meldt De Telegraaf. PostNL zet volgens de krant kantoorpersoneel in, DHL is een wervingscampagne gestart om aan 500 extra bezorgers te komen en Coolblue zoekt momenteel zelfs duizend paar extra handen.

Chauffeurs gezocht

Uitzendbureau Randstad legt de oorzaak voor het personeelstekort bij zowel de aantrekkende economie als bij de groei van online winkelen. 'De vraag naar vooral chauffeurs zit in de lift. De markten in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven hebben de hoogste druk.'

Dreigende vertragingen

Door het hoge aantal vacatures is een vertraagde bezorging tijdens piekdrukte in de komende maanden niet onwaarschijnlijk: vorig jaar was dat ook al het geval. Toch maakten webshops tijdens de afgelopen feestdagen wat betreft levertijden van cadeaus een inhaalslag ten opzichte van het jaar daarvoor; het aantal vertraagde webwinkelpakjes lag in 2016 15 procent lager dan in 2015.

Afhalen in plaats van bezorgen

Volgens de Telegraaf hopen pakketvervoerders dat consumenten pakjes vaker zelf ophalen bij een afhaalpunt. Daartoe investeren ze veel in pakketkluiswanden: DHL startte vorige week bijvoorbeeld een pilot met een compact kluissysteem, PostNL en De Buren zetten eveneens in op pakketpunten. Toch blijft thuisbezorging vooralsnog veruit de favoriete aflevermethode van Nederlanders.