Twinkle | Digital Commerce

Asos passeert omzetgrens van miljard pond

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:28

Asos blikt terug op een goed jaar, waarin voor het eerst meer dan een miljard pond omzet werd geboekt. De teller bleef staan op 1,15 miljard pond, ofwel ruim anderhalf miljard euro. De totale inkomsten groeiden met 18 procent, de winst voor belasting met 1 procent.
  
Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde financiële resultaten van de Britse pure player. In het afgelopen boekjaar (tot en met eind augustus) groeiden Asos’ binnenlandse retailbestedingen met 27 procent en de internationale met 11 procent:

Groei over de grens
Jarenlang groeide Asos ('free delivery worldwide') vooral buiten Groot-Brittannië hard. De buitenlandse omzet stevende de binnenlandse ruim voorbij, maar vorig jaar kwam de klad in de internationale verkoop. Die nam eind vorig jaar zelfs af, om daarna weer op te krabbelen. Inmiddels is het pad naar internationale groei weer gevonden.

Meer klanten, hogere bonbedragen
Asos winst voor belasting groeide met 1 procent tot 47,5 miljoen pond. Eind augustus had de online retailer 9,9 miljoen actieve klanten, 13 procent meer dan een jaar eerder. De gemiddelde orderwaarde nam het afgelopen boekjaar met 9 procent toe, dankzij een combinatie van vollere winkelmandjes (5 procent meer items per transactie) en hogere gemiddelde productprijzen (plus 4 procent). Mobiele apparaten tekenden voor 60 procent van Asos' verkeer en voor 44 procent van de transacties.

Zonal pricing
Asos plukt onder andere de vruchten van betere (logistieke) services en de introductie van zonal pricing, waarbij de prijzen lokaal zijn gedifferentieerd. Het bedrijf, dat ceo Nick Robertson onlangs zag vertrekken als ceo, eindige het boekjaar met 119,2 miljoen pond in kas. Voor het nieuwe boekjaar wordt een omzetgroei van 20 procent verwacht.