Twinkle | Digital Commerce

Amazon, Netflix en Google bundelen krachten in video

2017-05-27
180101
  • 1:11

Zeven grote internetbedrijven, waaronder Amazon, Netflix en Google, hebben de krachten gebundeld in een opensource project voor (digitale) video’s. De Alliance for Open Media moet onder andere een einde maken aan de patentstrijd tussen aanbieders van video on demand.

Bedrijven als Netflix, Amazon en Apple voeren nu een internationale strijd om wie welke films, series en muziek aan zijn diensten mag toevoegen. Met de vorming van de Alliance for Open Media moet dit onder andere verleden tijd worden.

Alle apparaten
De groep, bestaande uit Amazon, Netflix, Cisco, Google, Intel, Microsoft en Mozilla, ontwikkelt een nieuwe open videostandaard die is geoptimaliseerd voor het web en alle andere apparaten waarop video kan worden afgespeeld. De standaard moet op alle apparaten een hoge beeldkwaliteit bieden, is het uitgangspunt.

Patent
Door allemaal dezelfde open videostandaard te gebruiken, worden films en series gemakkelijker beschikbaar voor verschillende diensten. Leden van de Alliance zeggen volgens The Wall Street Journal dat de filmcontracten uit Hollywood de innovatie in video diensten belemmeren. ‘De contracten gaan niet samen met deze succesvolle business modellen’, zegt David Bryant, vp van Mozilla.

Apple
Opvallend is dat Apple niet is aangesloten bij de Alliance. De groep geeft in een persbericht aan dat het bedrijf wel welkom is. ‘De eerste zeven leden zijn pas een start. We nodigen iedereen met een interesse voor video uit.’