Twinkle | Digital Commerce

Ao.com krijgt nieuw megamagazijn bij Keulen

2017-05-27
180101
  • 1:22

De Britse elektronicaverkoper Ao.com krijgt een nieuw distributiecentrum met hoofdkantoor voor het Europese vasteland. Het wordt opgetrokken in Bergheim, bij Keulen, ongeveer zestig kilometer van de Nederlandse grens. Een entree op onze online markt is een kwestie van tijd.

Het nieuwe dc van Ao.com krijgt een magazijnoppervlakte van 35.000 vierkante meter en het wordt voor 10 jaar gehuurd. Het moet in de eerste helft van 2017 opengaan, ter vervanging van twee bestaande fuilfilmencentra, en voldoende capaciteit bieden voor de groei op de Duitse markt. ‘Daarnaast moet het ook de eerste expansie naar de landen rondom Duitsland helpen faciliteren’, verklaart het miljardenbedrijf in een trading update (pdf).

Internationale expansie
Ao.com (‘Appliances Online’) koppelt naar eigen zeggen onverslaanbare prijzen aan enorme beschikbare assortimenten en uitstekende service. Het houdt van bestelling tot aflevering de regie over de customer experience (zie businessmodel). Het bedrijf was lange tijd alleen actief in de UK en Ierland. Duitsland werd vorig jaar bestempeld als ‘eerste halte’ op het expansiepad in continentaal Europa. Volgens de pure player stemmen de verkoopcijfers bij onze oosterburen tot tevredenheid.

Marktleiderschap
Begin deze maand zei ceo John Roberts dat Ao.com ‘de beste elektronicaretailer in Europa moet worden’. De oprichter streeft naar leiderschap op alle markten waarin het bedrijf actief is; marktleiders hebben volgens hem over tien jaar een derde van de elektronicamarkt in handen.

Nederland
Roberts liet weten eerst te willen uitbreiden naar Nederland of Oostenrijk. Ons land ligt ‘geografisch zeer gunstig’, zei hij. AO.NL BV staat al geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, net als AO.BE BV bij het Belgische equivalent. Zie ook het laatste jaarverslag (pdf):