Twinkle | Digital Commerce

‘Bol.com plant bouw van groot nieuw dc in Waalwijk’

2017-05-27
180101
  • 1:48

Bol.com zou vergevorderde plannen hebben voor de bouw van een enorm nieuw logistiek centrum in Waalwijk. Het magazijn, ongeveer dertig voetbalvelden groot, moet de verwachte toekomstige groei van de Ahold-dochter en zijn verkooppartners faciliteren.

Het Brabants Dagblad (BD) schrijft vanochtend over het 'grootste distributiecentrum van Nederland', dat werk zou moeten bieden aan tweeduizend mensen. De krant baseert zich op verschillende anonieme bronnen en schrijft dat de onderhandelingen al ‘zo goed als afgerond' zijn.

Twintig hectare
Ingewijden spreken over een onderkomen van maar liefst twintig hectare. Daarmee zou het logistieke centrum ongeveer anderhalf keer zo groot worden als het laatst opgeleverde magazijn van Zalando in Mönchengladbach (13,4 hectare) en de Venlo e-commerce Logistic Campus (14 hectare), dat plaats gaat bieden aan verschillende online retailers en waarvan binnenkort de eerste paal de grond in gaat. Ter verdere vergelijking: Coolblue bouwt in Tilburg aan een (tweede) eigen magazijn van 2,2 hectare, Wehkamp's nieuwe dc in Zwolle krijgt een vloeroppervlak van 3,5 hectare.

Haven Acht
Het nieuwe distributiecentrum van Bol.com moet worden gerealiseerd op bedrijventerrein Haven Acht, aldus het BD. Bol.com kon het bericht vanochtend niet bevestigen aan Twinkle: ‘Wij zijn de afgelopen jaren bij Docdata (fulfilmentpartner van Bol.com, red.) van 8.000 vierkante meter magazijn naar 65.000 vierkante meter gegroeid. We kijken altijd hoe we verdere groei aan zouden kunnen’, aldus woordvoerster Marjolein Verkerk. ‘Daarom zijn we ook altijd in gesprek met de gemeente Waalwijk. Maar over verdere plannen is nog niets concreet.’

Docdata's grootste klant Zalando besloot een paar jaar geleden om de fulfilment zelf te gaan optuigen. Op de vraag of Bol.com zo'n zelfde stap ambieert antwoordt Verkerk gedecideerd: ‘Daar is geen sprake van.'

Logistiek via Bol.com
Behalve producten uit het eigen assortiment liggen sinds kort ook artikelen van een aantal zakelijke verkooppartners opgeslagen bij Docdata in Waalwijk; begin dit jaar presenteerde de ‘beste webwinkel van Europa’ de dienst Logistiek via Bol.com, waarmee de pure player de totale fulfilment uit handen neemt van verkooppartners.
 
Lees ook: Bol.com: omzet Plaza-partners bijna verdubbeld (vrijdag 27 februari 2015)
 
NB: Huub Vermeulen, directeur operations bij Bol.com, spreekt op 16 juni aanstaande op het congres Logistiek & E-commerce in Almere.