Twinkle | Digital Commerce

Ikea.nl bezorgt twee dagen sneller en verlaagt leverkosten

2017-11-11
180101
  • 1:40
Ikea heeft de bezorgprijzen van online bestelde artikelen verlaagd. De prijzen zijn nu ook gelijkgesteld aan die van levering vanuit de winkel. Daarnaast is de levertijd van online orders ingekort met twee dagen. 'Ikea verzendt vanuit een nieuw e-fulfilmentcenter in Oosterhout.'

Ikea lanceerde zo’n anderhalf jaar geleden zijn webshop in Nederland. De levertijd voor online bestelde artikelen bedroeg toen 7 tot 9 dagen. Dit is nu teruggebracht naar 5 tot 7 dagen. De kosten voor het bezorgen is verlaagd van 7,99 euro naar 4,99 euro (pakketten tot 30 kilogram). De maximale hoogte van de bezorgkosten was voorheen 161 euro, nu is dat 39,95 euro voor producten boven de 100 kilogram.

Oosterhout
Het woonwarenhuis geeft in zijn persbericht geen directe verklaring voor het verlagen van de bezorgkosten en het terugbrengen van de levertijd. Producten van Ikea.nl werden altijd met PostNL (kleine artikelen) en Transport Service Schelluinen (TSS) (grotere items) vanuit een magazijn uit het Duitse Dortmund verzonden naar Nederlandse klanten. Dit wordt nu overgenomen door het e-fulfilmentcenter in het Brabantse Oosterhout.

Later dit jaar nog sneller
'Het klopt dat we de artikelen die op Ikea.nl zijn besteld nu vanuit Oosterhout bezorgen', zegt een woordvoerster bij navraag tegen Twinkle. 'Het is een logisch vervolg dat we dan de besparingen in bijvoorbeeld brandstofverbruik doorvoeren in de leveringskosten voor klanten. In de loop van 2015 willen we de bezorgtijden nog verder inkorten, daar zijn we aan de achterkant druk mee. Of we in de toekomst ook nog dezelfde dag of de volgende dag bezorgen - zoals nu vanuit winkels wel al kan - kan ik niet zeggen.'

Waaier aan opties
Ikea kondigde in november aan te willen investeren in de last mile door diverse nieuwe bezorg- en afhaalmogelijkheden aan te bieden. Groot-Brittannië is dit jaar de proeftuin voor deze waaier aan opties. In Franse Montpellier experimenteert Ikea nu al een jaar met click & collect en in Hamburg zit het bedrijf dichter bij de stedeling met een eerste Citystore.

Lees ook:
Ikea-top: ‘We hebben de e-commerce memo gemist’ (30-1-2015)