Twinkle | Digital Commerce

Ikea opent Nederlandse webwinkel

2017-11-08
180101
  • 2:17

Ikea is begonnen met online verkoop aan Nederlandse consumenten. Het Zweedse woonwarenhuis rekent minimaal 7,99 euro voor de bezorging van artikelen en streeft ernaar bestellingen binnen negen tot elf dagen af te leveren.

Twinkle meldde in maart dat Ikea in de zomer een Nederlandse webwinkel zou openen. De shop is één dag voor het formele begin van dat seizoen gevuld met zesduizend artikelen. De keten benadrukt in een persbericht dat afstand tot de fysieke winkels geen beperkende factor meer is voor kopen bij Ikea: ‘De webwinkel is vooral een extra service aan klanten die op bepaalde momenten graag vanuit huis winkelen, zodat ze desgewenst kunnen besparen op tijd en transport.’

Verzendkosten vanaf 7,99 euro
Ikea brengt Nederlandse shoppers 7,99 euro verzendkosten in rekening voor orders tot 10 kilo en 14,95 euro voor orders tussen de 10 en 30 kilo. Ikea’s eigen bezorgservice (vanaf 45 euro) wordt ingeschakeld voor ‘grote’ leveringen, ‘en alle producten die we niet geschikt achten voor pakketbezorging’. Ikea zegt ernaar te streven bestellingen binnen 9 tot 11 dagen op Nederlandse adressen te bezorgen, op maat gemaakte producten hebben een langere levertijd. Betalen kan met creditcard en iDeal.

Ruim helft aanbod nu online
Mark Ogertschnig, verantwoordelijk voor corporate communicatie in Nederland, zei in maart dat het webassortiment van Ikea ongeveer 5.900 producten zou gaan bevatten. Dat is iets meer dan de helft van het aanbod in de fysieke woonwarenhuizen. In zijn bericht van vandaag geeft Ikea aan dat het assortiment (van nu dus al zo’n zesduizend artikelen) geleidelijk nog zal worden uitgebreid. De Ikea-webwinkel is ook al eerder open gegaan dan in ‘de tweede helft van dit jaar’, zoals Ogertschnig eerder communiceerde.

Dortmund
De consumentenorders op Ikea.nl worden centraal verzonden vanuit een magazijn in Dortmund. Daarvoor werden samenwerkingen gesloten met PostNL en met Transport Service Schelluinen (TSS), voor de grotere atikelen. De Nederlandse webwinkelactiviteiten worden aangestuurd vanuit een nieuw opgezette e-commerce afdeling in Amsterdam.

Verzamel- en transportservice
In ons land konden tot vandaag alleen zakelijke kopers online bij Ikea terecht. Voor consumenten is (en blijft) er sinds ruim anderhalf jaar een verzamel- en transportservice, maar daarvoor moeten klanten eerst een bezoek brengen aan een van de woonwinkels. Ikea verkoopt al langer online aan consumenten in onder andere Groot-Brittannië, Australië, de VS en in Duitsland.

Stock checker
Ikea lanceerde afgelopen najaar al mobiele apps met een stock checker voor de Nederlandse markt en het bedrijf optimaliseerde zijn site voor mobiele apparaten. In de afgelopen periode werd de Zweedse meubelgigant in ons land actief op sociale media.

Warme ontvangst
Nederlandse spelers in de online meubelbranche reageerden zonder uitzondering enthousiast op de entree van Ikea als webverkoper. Reacties van Erwin van Cooth (Wehkamp.nl), Sander ten Dam (Sanoma Media), Anne de Jongh (Direct Design), en Rob Bogaers (Meubeltrack.nl) vindt u in dit artikel (Twinkle 4-2013).

Zie ook: 5 vragen over de Nederlandse webwinkel van Ikea