Twinkle | Digital Commerce

Zalando: ruim 10 miljoen euro winst per maand

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 2:09

Zalando boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 35 miljoen euro, gemiddeld meer dan 10 miljoen euro per voorjaarsmaand. Het rendement van de pure player neemt sterk toe; door de goede prestaties in het tweede kwartaal werd ook het eerste halfjaar met winst afgesloten.

Zalando maakte medio vorige maand al bekend dat het voor het eerst een kwartaal positief was geëindigd. Concrete cijfers gaf de nummer 3 van de Twinkle100 toen nog niet. Vandaag laat Zalando weten dat de winst uitkwam op 35 miljoen euro voor het kwartaal en op 12 miljoen euro voor de eerste helft van 2014:


Verlies buiten kernregio
Bij een halfjaaromzet van 1.047 miljoen euro (plus 29 procent) lag de winstmarge op 1,2 procent overall, tegenover een verliespercentage van 8,9 procent in dezelfde periode vorig jaar. In de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), waar 57 procent van de omzet vandaan komt, lag de winstmarge op 4,6 procent. Dat staat gelijk aan een bedrag van 27 miljoen euro. Een rekensom leert dat de andere markten van Zalando in de eerste helft van dit jaar 15 miljoen euro verlies draaiden, wat neerkomt op een verliesmarge van dik 3 procent.

Mobiel
Zalando zegt het tweede kwartaal goed te hebben gepresteerd door de activiteiten in zijn nieuwe distributiecentrum in Mönchengladbach en de uitrol van zijn mobiele app in de internationale markten. 41 procent van het verkeer in het tweede kwartaal was afkomstig van mobiele apparaten.

Hoge kosten
Zalando staat bekend om zijn beleid van gratis verzending en retour. Daardoor, en door de hoge marketingkosten, duurde het even voor de pure player winstcijfers kon noteren. De omzet van het pas 6 jaar oude bedrijf maakte daarentegen grote sprongen.

‘Nooit winstgevend’
Medeoprichter Ilan Benhaim van Vente-privee.com verkondigde tien maanden geleden nog dat Zalando nooit winst zou maken. ‘Daar zijn ze ook niet op uit’, zei hij tegen Twinkle. ‘Het zijn aardige jongens, maar wel jongens die mikken op een verkoop. Wat er daarna gebeurt? Dan gaat al snel de helft van het personeel eruit en zullen er nieuwe wegen gevonden moeten worden. Moeilijk zal het blijven.’

Keine Frage
Volgens Zalando was toekomstige winstgevendheid echter een zekerheidje. ‘Das ist gar keine Frage’, aldus directeur Ruben Ritter een jaar geleden. ‘Wij willen de site worden die het eerst bij klanten te binnen schiet als ze aan fashion en lifestyle denken’, vulde compagnon David Schneider aan.

Beursgang
Analisten verwachten dat Zalando binnen enkele weken een beursgang aankondigt. Deze week werd duidelijk dat het bedrijf de afgelopen jaren 35 miljoen subsidie heeft ontvangen van Duitse overheden. Vandaag organiseert Zalando een Marketing Insights Day, waarop genodigden toegang krijgen tot het hoofdkantoor in Berlijn.