Twinkle | Digital Commerce

Elly’s Choice: eerste Nederlandse abonnement voor ebooks

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:20

Nederlandse lezers kunnen voortaan bij Elly’s Choice tien e-books per maand lezen voor 2,99 euro. Initiatiefnemers VBK en Dutch Media presenteren de dienst als de eerste subscription commerce service voor e-books in ons land.

Elly’s Choice biedt lezend Nederland voor 2,99 euro per maand (in een jaarabonnement) maandelijks tien e-books. De boeken worden geselecteerd door een redactie van uitgevers en redacteuren en ze worden gebundeld in een leespakket van vijf bestsellers en vijf onbekendere titels, die minstens vijf maanden eerder zijn verschenen, aldus de Volkskrant. Daarnaast ontvangen leden korting op dertig andere titels. De boeken kunnen worden opgeslagen op de tablet, smartphone of computer.

Race gewonnen
Elly’s Choice is het eerste duidelijke subscription commerce model dat in Nederland voor e-books wordt gelanceerd. Yindo heeft al enige tijd een ‘abonnementsdienst’ voor digitale boeken, maar werkt met leestegoed dat door de consument zelf kan worden gekocht. WPG Uitgevers en Lannoo kregen vorig jaar al toestemming van de Autoriteit Consument & Markt om een dienst te ontwikkelen, maar maakten dit tot nu toe niet waar.

Kwart van online boeken
E-books tekenen in ons land voor meer dan een kwart (26 procent) van de online boekverkopen. Dat concludeerde distributeur CB in juli na een meting van twaalf maanden. Op de gehele Nederlandse boekenmarkt wordt slechts 4,7 procent van alle verkochte titels als e-book aangekocht, dus één op de eenentwintig boeken. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is dit bijna een kwart van alle boeken. Amazon werkt daar momenteel aan een subscription dienst voor e-books: Kindle Unlimited.