Twinkle | Digital Commerce

Vier op de tien grote Amerikaanse e-tailers actief in Europa

2017-05-27
180101
  • 1:39

Van de vijfhonderd grootste Amerikaanse online retailers verzenden er 210 orders naar tenminste één Europees land. Pure online verkopers bieden hun producten relatief het vaakst te koop aan op ons continent.


Dat heeft Internet Retailer becijferd op basis van zijn Top 500 van Amerikaanse online verkopers, een lijst die al een decennium lang wordt aangevoerd door Amazon. Van de 210 online retailers die actief zijn op de Europese markt (42 procent van alle partijen op de lijst), verschepen er 157 orders naar alle achttien grootste e-commerce markten op ons continent.

Groot-Brittannië, de grootste Europese e-commerce markt, is logischerwijs favoriet bij de Amerikaanse online retailers: 201 partijen verzenden orders naar de UK. Web only merchants zijn volgens Internet Retailer bovengemiddeld actief in Europa.

Amazon
De Amerikaanse invloed op de Europese e-commerce markt is groot, wat bijna geheel is toe te schrijven aan de activiteiten van Amazon. De pure player is behalve de grootste online retailer van de VS en de wereld ook veruit de grootste en meest bezochte webverkoper in Europa. Afgelopen december ontving het bedrijf bijvoorbeeld 26,4 miljoen unieke Europese bezoekers.

Global game
E-commerce wordt meer en meer een 'global game', maar cijfers van Eurostat wijzen erop dat Nederlandse webshoppers vooral nog kopen bij nationale spelers. Afgelopen jaar kocht één op de zeven Nederlanders online bij een webwinkel in een andere lidstaat van de Europese Unie. Over het percentage Nederlanders dat koopt in Amerikaanse webshops zijn geen concrete cijfers bekend.

Wehkamp.nl en Bol.com
Scheidend RFS-topman Paul Nijhof verwacht dat de internationale inmenging op de Nederlandse markt zal toenemen. Binnen het mondiale krachtenveld ziet hij een rol weggelegd voor Wehkamp.nl als 'local hero met internationale allure', zei hij vorige week tegen Twinkle. Ondertussen ligt Bol.com niet wakker van een eventuele Nederlandse entree van Amazon, aldus marketingdirecteur Michel Schaeffer gisteren op deze site: 'Die zou een marktvergrotend effect hebben, hoewel ik niet denk dat ze zich in Seattle nu echt druk maken om ons landje.'