Twinkle | Digital Commerce

iDeal mikt opnieuw op buitenland met SEPA

2017-05-27
180101
  • 1:39

IDeal is aangepast aan de standaarden van de Single European Payment Area, kortweg Sepa. Alle bij iDeal aangesloten banken hebben de migratie afgerond, laat beheerder Currence weten. Daarmee moet het voor buitenlandse webshops makkelijker worden om iDeal te implementeren.

IDeal was tot nu toe gebaseerd op een overboeking tussen twee Nederlandse bankrekeningnummers. Buitenlandse banken en betaalinstellingen moesten zich voor het gebruik van de betaalmethode eerst aansluiten op de Nederlandse betaalinfrastructuur. Met de aanpassingen van iDeal aan de Sepa-standaarden is dit niet meer nodig.

Currence verwacht dat meer buitenlandse banken iDeal gaan aanbieden aan hun klanten, waaronder webwinkels. Of webwinkeliers uit ons land hier zo blij mee moeten zijn is de vraag; binnenkort kunnen, althans volgens Currence, Nederlandse webshoppers steeds vaker ook over de grens afrekenen met hun favoriete online betaalmethode. De belofte van Sepa is echter ook dat buitenlandse shoppers straks makkelijker kunnen kopen in Nederlandse webwinkels. De komende maanden mogen we dan ook de nodige nieuwkomers verwachten op de Nederlandse online betaalmarkt, al hangt een en ander af van de adoptie door banken.

Gestaakte proef
Currence heeft in het verleden geprobeerd de betaaldrempel in Nederlandse shops te verlagen voor buitenlandse bezoekers. In februari 2011 kondigde de beheerder daartoe een samenwerking aan tussen iDeal, het Duitse Giropay en het Oostenrijkse eps. Deze werd echter vrij snel weer gestaakt, toen belangstelling van andere Europese landen uitbleef.

MyBank
IDeal heeft op het internationale online betaalvlak onder meer concurrentie van het pan-Europees gebouwde MyBank, dat later deze maand van start gaat zonder Nederlandse partners. De eerste aangesloten banken voor het nieuwe systeem komen uit Italië, Frankrijk en Luxemburg, zo maakte beheerder EBA Clearing vorig jaar december bekend. MyBank is al ontwikkeld in de geest van Sepa.

1 augustus
Nederlandse webwinkeliers die iDeal willen blijven aanbieden, hebben nog tot 1 augustus dit jaar de tijd om hun systemen aan te passen aan Sepa.
 
Zie ook: Bent u klaar voor Sepa?