Twinkle | Digital Commerce

Bol zoekt samenwerking met kringloopwinkels

2024-08-27
1000562
  • [nieuws]
  • 1:36

Platform bol is een samenwerking aangegaan met kringloopwinkels Het Goed en Reloved. Hiermee wil het bedrijf meer afgeschreven artikelen een tweede leven geven.

Veel van de artikelen die bij bol retour worden gestuurd kunnen opnieuw worden verkocht, in totaal gaat dat om zo’n 70 procent. Die andere 30 procent krijgt een andere bestemming: zo worden deze via retourdeals met korting aangeboden of gedoneerd aan het goede doel. Uiteindelijk weet bol zo al 98 procent van de retour gestuurde producten een tweede leven te geven. Met de samenwerking met Het Goed en Reloved komt hier 1 procentpunt bij.

Het Goed is een organisatie met 30 kringlooplocaties door heel Nederland. Reloved heeft juist 122 kringloopwinkels in heel Vlaanderen, waardoor bol dus in een keer een hoge dekkingsgraad heeft qua aanwezigheid in kringloopwinkels. De artikelen met een klein en te repareren defect worden door de organisaties opgeknapt. De opbrengsten gaan naar de kringloopwinkels.

Samenwerken met deze organisaties zorgt er ook voor dat producten met een mankement die bol zelf niet meer mag aanbieden, alsnog kunnen worden verkocht. Denk bijvoorbeeld aan een incomplete set koffiekopjes of een boekenreeks waarvan een boek mist.

'Zelf niet ingericht op het repareren of compleet maken van sets'

‘We willen dat zoveel mogelijk retour gestuurde artikelen een volgende bestemming krijgen. In ons retourencentrum zijn we heel goed in het beoordelen, opnieuw verpakken en schoonmaken van geretourneerde artikelen. Diverse partners helpen ons daarnaast met het herstellen van bepaalde productsoorten. Maar we zijn zelf niet ingericht op het repareren of compleet maken van sets. Het Goed en Reloved zijn gespecialiseerd in het herstellen en samenbrengen van incomplete of defecte producten’, aldus projectlead Sustainability Charlotte Halbe van bol.

Leveranciers

Klein probleem is wel dat bol voor de donatie van artikelen toestemming nodig heeft van de leverancier. Momenteel doen er zo’130 leveranciers mee aan de donatie, dit wil bol uiteindelijk verder uitbreiden. In de toekomst is het de bedoeling dat ook verkooppartners die hun logistiek via bol regelen de mogelijkheid krijgen om te doneren.