Twinkle | Digital Commerce

Coolblue investeert 150 miljoen euro in Duitse uitbreiding: 36 winkels, 9 bezorgdepots

2024-08-30
1000562
  • [nieuws]
  • 1:59

Coolblue wil de komende jaren Duitsland veroveren en investeert maar liefst 150 miljoen euro in die markt. De webwinkel is al enkele jaren actief bij onze oosterburen, maar schakelt nu een paar tandjes bij.

In totaal opent Coolblue de komende jaren 36 winkels en 9 bezorgdepots. De winkels en depots komen verspreid over heel Duitsland te staan. De dekkingsgraad van Coolblue in Duitsland was sinds de start daar in 2020 beperkt tot de regio Noordrijn-Westfalen en het Rijn-Maingebied. Maar daar komt de komende jaren dus de rest van Duitsland bij.

Reden voor de investering is dat Coolblue in Duitsland een enorme groeimarkt ziet. De Duitse elektronicamarkt is vijf keer zo groot als die van Nederland en een omnichannel benadering – een online kanaal plus winkels – werpt voor Coolblue in andere markten ook zijn vruchten af.

Winkels worden vooral in het westen van Duitsland geopend. Wanneer al die winkels er precies komen is niet bekend. Wel is duidelijk dat voor het einde van het jaar winkels worden geopend in Frankfurt en Dortmund. Coolblue heeft daarnaast al enkele filialen in Düsseldorf en Essen. Oprichter Pieter Zwart geeft in een opgenomen video aan dat de uitbreiding ‘de komende jaren’ wordt voltooid.

Aan het einde van het jaar wordt daarnaast een nieuw bezorgdepot geopend in Hamm, in Noordrijn-Westfalen.

Naast winkels en bezorgdepots wil Coolblue de komende jaren ook inzetten op de groei van zijn naamsbekendheid in Duitsland. In totaal zoekt het bedrijf maar liefst 1.500 nieuwe Coolblue’ers voor de uitbreiding. Momenteel werken er al 307 mensen voor Coolblue Duitsland.

Meerderheid naar HAL

De investering heeft wel gevolgen voor de zeggenschap bij Coolblue. De 150 miljoen euro komt namelijk onder andere van bestaande investeerder HAL, die 7,5 procent van de aandelen van Pieter Zwart koopt. HAL bezat al 49 procent van Coolblue en heeft hierdoor dus een meerderheidsbelang. De afgelopen jaren vergrootte HAL al stapsgewijs zijn aandeel, maar tot een meerderheid kwam het nog niet.

Oprichter Pieter Zwart: ‘We hebben ontzettend veel zin om ook in Duitsland nog veel meer klanten blij te kunnen maken. We zien namelijk nu al dat onze Duitse klanten de klanten zijn met de hoogste klanttevredenheid, die het meeste terugkomen en Duitsland is dus nu ook al het land met de snelste groei binnen Coolblue.'