Twinkle | Digital Commerce

‘Alibaba drie keer groter dan eBay in handelsvolume’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:31

Alibaba Group bemiddelt met handelsplatforms als Taobao en Tmall in consumentenverkopen ter waarde van tenminste 120 miljard dollar. Dat volgt uit uitspraken van topman Jack Ma. Het totaal verhandelde transactievolume is al gauw drie keer zo groot als dat van eBay.

Ma zei afgelopen weekend dat de gross merchandising value (gmv) van de Chinese Alibaba Group dit jaar naar verwachting tien keer hoger uitkomt dan in 2008. In dat jaar werd de grens van 100 miljard yuan gepasseerd. Duizend miljard yuan staat bij de huidige wisselkoes gelijk aan 123 miljard euro.

Renteloze leningen
De gmv van Marktplaats.nl-eigenaar eBay kwam vorig jaar uit op 60,3 miljard dollar, circa 47 miljard euro. De Alibaba Group is het Amerikaanse e-commerce icoon naar handelsvolume dus al lang voorbij gestreefd, concludeert Internet Retailer. Het concern boekt onder andere succes door renteloze leningen te verstrekken aan handelaren: ‘Door u te helpen, helpen we onszelf’, zei Ma afgelopen zondag tegen een zaal met Chinese verkopers.

Verdrievoudiging in vijf jaar
De topman verwacht dat de Alibaba Group het verhandelde volume de komende vijf jaar kan verdrievoudigen, geholpen door de enorme groei van de Chinese e-commerce markt. Daarmee zou de gmv in de buurt komen bij de afgelopen jaaromzet (419 miljard dollar) van Wal-Mart, de grootste retailer ter wereld.

Omzet en winst
Omzettechnisch gezien is de Alibaba Group echter lang zo groot niet als eBay, laat staan Wal-Mart. Afgelopen jaar kwamen de inkomsten uit op een kleine 2 miljard euro, bij een winst van ruim een kwart miljard euro. De Alibaba Group, vorig jaar in ernstige verlegenheid gebracht door grootschalige fraude, is voor 40 procent in handen van Yahoo. Het Chinese e-commerce concern wil de helft van dat aandeel terugkopen van het zoekbedrijf.