Twinkle | Digital Commerce

Bijna helft van de omzet is winst bij beursganger Alibaba

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:27

Alibaba staat voor misschien wel de grootste beursgang in de Amerikaanse historie. Afgelopen jaar werd een winst van 3,56 miljard dollar geboekt over een omzet van 7,95 miljard dollar. De winstmarge bedraagt daarmee 45 procent.

Alibaba heeft gisterenavond (Nederlandse tijd) een aanvraag voor een notering aan de beurs in New York ingediend. Een definitieve beursgang kan nog maanden op zich laten wachten en pas dan wordt er een prijs voor de aandelen bekend.

Analisten schatten de waarde van Alibaba, waarin Yahoo voor bijna een kwart aandeelhouder is, nu op zo’n 168 miljard dollar. Het Chinese bedrijf zou een belang van ongeveer 12 procent verhandelbaar wil maken, ofwel zo’n 20 miljard dollar. Facebook tekende enkele jaren geleden met 22,1 miljard dollar voor de grootste Amerikaanse beursgang ooit.
 
Handelsvolume
Alibaba is extreem winstgevend, zoals Twinkle eerder al schreef. De eigen jaaromzet van het bedrijf mag dan bijna tien keer kleiner zijn dan die van Amazon (74,45 miljard dollar), het handelsvolume op zijn platformen is veel groter; 231 miljoen klanten kochten voor 248 miljard dollar bij 8 miljoen actieve verkopers, ofwel voor bijna een kwart biljoen. Uit het prospectus:

Op de platforms van Alibaba wordt bijna vier zo veel verhandeld (uitgedrukt in Gross Merchandising Value ofwel GMV) als op de sites van eBay.

Alibaba, Taobao.com en Tmall.com
Alibaba fungeert primair als intermediair tussen vraag en (andermans) aanbod. Het concern is behalve van de gelijknamige online groothandel (b2b) onder andere eigenaar van de grootste Chinese online consumentenmarktplaats Taobao.com (c2c) en van Tmall.com, de grootste site waar merken en retailers hun waren aan de man brengen (b2c). Alibaba start binnenkort met e-commerce activiteiten op de Amerikaanse markt.