Twinkle | Digital Commerce

John Lewis start levering in Nederland

2017-11-08
521316
  • 1:41

John Lewis levert voortaan orders aan webshoppers uit Nederland. De succesvolle Britse multichannel-keten wil op termijn dedicated webwinkels en mogelijk ook fysieke winkels openen in landen op het Europese continent.

Denen, Fransen, Ieren en Zweden konden al even bestellen op Johnlewis.com. Behalve aan Nederlandse consumenten levert John Lewis sinds gisteren voor 7,50 pond aan webshoppers in België, Duitsland, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Komende herfst voegt het bedrijf nog eens ruim twintig landen toe aan zijn bezorgterrein, waaronder behalve Europese landen ook Australië en Nieuw-Zeeland, Canada en de VS.

'Nederland proeftuin'
Volgens de Financiële Telegraaf, online geciteerd door onder meer RetailNews en de Levensmiddelenkrant, fungeert Nederland als proeftuin voor John Lewis. De retailer zou een ‘deels Nederlandse webwinkel' hebben geopend, een eerste stap in de internationale expansie van het bedrijf. Een (deels) Nederlandstalige shop is echter niet te vinden. Wel heeft John Lewis informatie over internationale bezorging beschikbaar gesteld in onze taal, net als in zes andere Europese talen naast het Engels.

'Web-first Europa in'
John Lewis gaf al eerder aan op termijn dedicated landensites te willen openen. Dan zal ook de euro mogelijk als betaalmiddel worden geaccepteerd. John Lewis heeft de strategische keuze gemaakt om web-first Europa in te gaan: op basis van het succes online zal het bedrijf bepalen of in een land ook fysieke winkels worden geopend. ‘Om een meer significante investering te doen, moeten we er zeker van zijn dat de vraag dat waard is’, liet commercieel directeur Andrea O’Donnell in februari optekenen in de Financial Times.

Groei
De omzet uit de online activiteiten van John Lewis, alleen op de Briste thuismarkt dus, kwam vorig jaar uit op 567 miljoen pond, 38 procent meer dan in 2009. Dit jaar wordt een webomzet van zo’n 700 miljoen pond verwacht, waarvan 1 tot 5 procent uit het buitenland moet komen.

NB: In het  eerste lustrumnummer van Twinkle, dat afgelopen december verscheen, vindt u een uitgebreid artikel over de goede multichannel-prestaties van John Lewis en enkele andere Britse retailketens. Het artikel kunt u ook hier lezen.