Google biedt zoekmachinegebruikers voortaan de mogelijkheid irrelevante of anderszins ongewenste resultaten uit zoekresultaten te weren. Wie is ingelogd op zijn Google-account, krijgt geen resultaten van geblokte sites meer voorgeschoteld, tenzij de blokkering eigenhandig wordt opgeheven.
Hiermee geeft Google een stukje van de regie over search in handen van de individuele gebruiker. Als deze aangeeft een site te willen blokkeren, krijgt hij de volgende melding voorgeschoteld:
Binnen de settings van zijn Google-account kan de gebruiker zien welke sites hij heeft uitgesloten van opname in zoekresultaten.
Tijdverspilling
Google laat gebruikers wel weten dat een zoekopdracht normaliter zou leiden tot resultaten van een geblokte site. De vraag is, zeker bij een lange lijst geblokkeerde afzenders, of de melding de nieuwsgierigheid van gebruikers niet aanwakkert en daarmee alsnog zorgt voor tijdverspilling.
De optie om zoekresultaten te blokkeren werkt vooralsnog alleen bij Google.com in Chrome 9+, Internet Explorer 8 en Firefox 3.5+. Daar komt de optie achter de url in het zoekresultaat te staan, waar cached en similar ook staan, weet Dutchcowboys.
In een blog-posting geeft Google meer tekst en uitleg.
"Hiermee geeft Google een stukje van de regie over search in handen van de individuele gebruiker."
Je had al langer invloed op de resultaten. Zo kon je al websites aan je favorieten toevoegen die automatisch direct in de eerste resultaten terug kwamen op relevante zoektermen. Deze aanpassing is hier redelijk mee vergelijkbaar. Het favorietensysteem wordt alleen amper gebruikt dus ook van deze aanpassing verwacht ik geen schokkende (meetbare) resultaten.
@Dirkjan Vis: Klopt dat Google eerder initiatieven in deze richting ondernam. In de aangehaalde posting op het officiële Google-blog noemt het bedrijf SearchWiki, stars in search en location settings.
Wat zou er met de pagerank gebeuren van sites die regelmatig geblokt worden? #durftevragen
@Henk: Google belooft dat blokkades door gebruikers niet worden meegewogen in de ranking. Althans nu nog niet: 'In addition, while were not currently using the domains people block as a signal in ranking, well look at the data and see whether it would be useful as we continue to evaluate and improve our search results in the future.'
Op het moment dat Google iets uit gaat doen op individuele blocks van sites in de zoekresultaten, dan weet ik nog wel een paar grappen om uit te halen door blogs als geenstijl.nl....met zijn allen pvda.nl blokkeren of iets dergelijks. Het internet is dan dus (nog meer) te gebruiken als volksgericht en dat lijkt mij dus een minder goed idee.