Twinkle | Digital Commerce

EBay: lagere fees, meer free shipping

2017-11-11
180101
  • 1:15

EBay maakt het aantrekkelijker voor verkopers om klanten vaste prijzen en gratis verzending te bieden. Door verkoopcommissies te verlagen en merchants maandelijks vijftig advertenties gratis te laten plaatsen, hoopt het bedrijf zijn populariteit onder verkopers te vergroten.

Waar verkopers die nu al free shipping bieden – ongeveer 30 procent van de Amerikaanse merchants volgens eBay – straks goedkoper uit zijn, gaan verkopers die hoge verzendkosten doorrekenen aan klanten vanaf 19 april meer afdragen aan eBay.

Dat zit zo: eBay gaat de gerekende verzendkosten optellen bij de productprijs en roomt van dat totaalbedrag een percentage af als verkoopcommissie. Daar staat tegenover dat de fees over de hele linie zullen dalen (persbericht). In de categorie mode gaat het bijvoorbeeld om een verlaging van 12 naar 10 procent.

Buy It Now
EBay laat merchants vanaf april maandelijks vijftig gratis advertenties plaatsen op zijn platform. Vanaf dan kunnen ze ook de ‘Buy It now’ button kosteloos toevoegen aan hun productlijsten. Nu moeten verkopers nog tot 25 dollarcent betalen voor deze sales tool, die shoppers vaste prijzen garandeert.

Gebakkelei
Na gebakkelei over de tariefstructuur en het feedback-systeem zag eBay de afgelopen jaren veel verkopers vertrekken naar onder meer Amazon. Met de aanpassingen hoopt eBay zowel kleine als grote verkopers te behagen. De focus op free shipping en toenemende mogelijkheden om producten direct tegen een vaste prijs te kopen, moeten extra online-kopers naar het platform trekken.