Twinkle | Digital Commerce

Nederland tegen de rest van Europa

2017-11-11
180101
  • 1:12

De Europese Commissie publiceerde vorige week een rapport over crossborder shopping binnen de EU. In het rapport staat een aantal data die de Nederlandse e-commerce markt afzetten tegen die in andere landen. Enkele tabellen op een rij.

De belangrijkste conclusie die verschillende media trokken is dat slechts 8 procent ofwel één op de twaalf Europese burgers vorig jaar iets kocht bij een webwinkel in een andere lidstaat. Toch is dat twee procentpunten en daarmee een derde méér dan de 6 procent crossborder shoppers van 2008.

Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat Nederlanders op de Britten en Denen na het meeste webwinkelen van alle EU-burgers (Noorwegen is geen lid van de Unie). Waar het gemiddelde ligt op 37 procent van de Europeanen, koopt 63 procent van de Nederlanders online.

(Klik voor vergroting)

Eurostat inventariseerde ook hoeveel retailers er een webwinkel op nahouden. In Nederland is dat nog niet de helt van de winkeliers (49 procent), een lager percentage dan het gemiddelde (51 procent) van de 27 lidstaten.

(Klik voor vergroting)

Verder liet Brussel op een rij zetten hoe de aankopen over de grens zich verhouden tot de aankopen bij webwinkels in eigen land. Uit de tabel blijkt dat webwinkelland Nederland weinig crossborder shoppers kent, althans relatief.

(Klik voor vergroting)

U kunt het hele onderzoek van de Europese Commissie hier downloaden.