Twinkle | Digital Commerce

Ticketwet door de Tweede Kamer

2017-11-11
500391
  • 1:18

Een wetsvoorstel dat de doorverkoop van tickets aan banden moet leggen, is aangenomen door de Tweede Kamer. Voortaan mag bovenop de normale prijs voor een evenement slechts 20 procent aan extra kosten worden gerekend.

Veel tickets voor concerten en andere evenementen worden door professionele partijen slechts aangekocht om ze vervolgens met flinke winst door te verkopen online. Daardoor gaat de prijs voor zo’n tickets van populaire artiesten soms wel enkele keren over de kop.

Eerste Kamer
Het wetsvoorstel dat Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA) daarom indienden, werd gisteren in stemming gebracht en aangenomen (pdf). Alleen VVD, ChristUnie en SGP stemden tegen. Gelet op deze verhoudingen lijkt de wet ook de Eerste Kamer met relatief gemak te kunnen passeren.

Waar de indieners aanvankelijk slechts een meerprijs van 10 procent bij doorverkoop wilden toestaan, ligt die in het aangenomen voorstel op 20 procent. Consumenten die te veel hebben betaald kunnen het verschil terugvorderen bij een geschillencommissie of uiteindelijk naar de rechter stappen.

Gedragscode
Sebastian Monteban, initiatiefnemer van branchevereniging EUSTA (European Union Secondary Ticketing Association), zei twee manden geleden tegen Twinkle dat hij de ‘ticketwet niet te handhaven’ achtte. De vraag naar tickets zou inmiddels blijven bestaan en buitenlandse partijen zouden de Nederlandse regels kunnen omzeilen. Monteban pleit voor (zelf)regulering van de branche, waarbij de gedragscode van de EUSTA als uitgangspunt zou kunnen dienen.

Gerkens wil de wet na drie jaar evalueren, zo zei ze tegen het ANP.’Als het moet, kunnen dan aanpassingen worden gedaan.’