Twinkle | Digital Commerce

TNT overweegt beursgang voor posttak

2017-05-27
180101
  • 1:16

TNT bekijkt allerhande opties om zijn kwakkelende postdivisie los te koppelen van de rest van het bedrijf. Een verkoop van de posttak, waartoe ook de e-commerce activiteiten behoren, wordt niet uitgesloten. Een beursgang is waarschijnlijker.

Dat zei bestuursvoorzitter Peter Bakker (foto) vanochtend voorafgaand aan een vergadering met aandeelhouders. Het Financieele Dagblad citeert de topman: ‘We staan aan het begin van een proces. We willen een omgeving creëren waarin zowel de expres- als de postdivisie goed kan renderen.’

Sterke positie
Bakker dacht hardop na over een gehele of gedeeltelijke beursgang van de postdivisie. Daarnaast riep hij Europese branchegenoten op voor een gesprek tot samenwerking, waarbij de voorkeur uitgaat naar partijen in landen waar TNT een sterke positie heeft opgebouwd: Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. Volgens Bakker is een verkoop van de posttak niet uitgesloten, maar ligt die niet voor de hand. De topman hoopt dit jaar nog een knoop te kunnen hakken over de toekomst van de posttak, maar twijfelt eraan of dat zal lukken.

E-commerce
TNT Post kampt al jaren met een afname van volumes. In het afgelopen kwartaal werden 7 tot 9 procent minder poststukken verwerkt dan in het eerste kwartaal van 2009, aldus een persbericht van vanochtend. Het bedrijf heeft e-commerce aangwezen als een van de groeigebieden voor de toekomst. Behalve de rol van logistiek partner vervult TNT Post de rol van webwinkelier en die van hoofdaannemer voor talloze andere e-commerce diensten aan retailers.