Twinkle | Digital Commerce

Mkb’ers beter beschermd bij zakendoen op digitale platforms

2019-06-17
1000562
  • 1:04

Ondernemers krijgen meer zekerheid wanneer zij zakendoen met digitale platforms zoals reserverings- en vergelijkingswebsites, online marktplaatsen en appstores. De Europese lidstaten stemden 14 juni in met een Europees voorstel voor regelgeving.

In deze ‘Platform-to-Business (P2B)’ verordening worden transparantie over algemene voorwaarden, de volgorde van zoekresultaten en regels omtrent geschillenbeslechting vastgelegd.

Facebook, Google en Amazon

De nieuwe regelgeving geldt ook voor platforms met een hoofdvestiging buiten de Europese Unie, maar die daar wel actief zijn, zoals Facebook, Google en Amazon. In totaal gaat het om ruim 7.000 bedrijven.

De P2B-verordening moet op twee manieren bij aan eerlijke verhoudingen bijdragen:

  • Online platforms moeten transparant zijn. Dat geldt voor de algemene voorwaarden, de volgorde van de zoekresultaten, het besluit om een ondernemer van een platform te verwijderen en de behandeling van eigen producten ten opzichte van producten van derden die ook op het platform worden aangeboden.
  • Effectieve geschillenbeslechting. Mkb’ers moeten kosteloos bij het platform terechtkunnen voor een snelle afhandeling. Daarnaast moeten platforms externe bemiddelaars aanwijzen die kunnen helpen bij een conflict.

De platforms hebben één jaar de tijd, ná de publicatiedatum deze zomer, om aan de P2B-verordening te voldoen.