Twinkle | Digital Commerce

Videohandleidingen voor kortingscodes

2017-05-26
169130
  • 2:11

Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de online consumenten niet op de hoogte is van het bestaan of de mogelijkheid tot het gebruik van een kortingscode op internet. Kortings-code.nl grijpt dit hoge percentage aan om videohandleidingen voor kortingscodes te introduceren. Ruim zestig grote webwinkels hebben inmiddels zo'n handleiding geplaatst.

In Engeland is het gebruik van kortingscodes de laatste jaren een zeer populaire manier voor webwinkels geworden om de omzet op korte termijn fors te verhogen. Uit een recente enquête van Kortings-code.nl blijkt dat het gebruik van kortingscodes in Nederland echter nog in de kinderschoenen staat. De grote meerderheid van de online-consumenten weet niet van het bestaan van kortingscodes.

De verwachting is dat het gebruik van kortingscodes de komende tijd explosief zal stijgen. Bol.com is de grote voorloper in het aanbieden van kortingscodes. Veel webwinkels volgen het voorbeeld van de online-mediawinkel om kortingscodes te verstrekken. Het is dus niet zo gek dat steeds meer webwinkels met kortingscodes gaan werken. Zo zag Bol.com de omzet het in een half jaar via kortingscodes met 52 procent toenemen ten opzichte van de periode ervoor. De inzet van codes zorgt voor een hogere conversie voor webwinkels, omdat consumenten sneller over de streep worden getrokken.

Om online-consumenten te bedienen met kortingscodes (ook wel couponcodes, actiecodes of voordeelcodes genoemd) is de website Kortings-code.nl opgericht, een soort zoekmachine voor kortingscodes. Er zijn meer dan duizend webwinkels aangesloten die zo nu en dan tijdelijke kortingscodes aanbieden. Via Kortings-code.nl kunnen consumenten de naam van de webwinkel invullen in de hoop dat er een kortingscode beschikbaar is. De verkregen code kunnen consumenten vervolgens gebruiken in het bestelproces bij de webwinkel, waardoor ze bijvoorbeeld geen verzendkosten hoeven te betalen of  10 procent korting krijgen op het aankoopbedrag.

Ondanks dat het concept eenvoudig werkt en interessant is voor zowel consumenten als voor webwinkels, wordt er nog relatief weinig gebruik van gemaakt. Uit de enquête van Kortings-code.nl blijkt eveneens dat de meerderheid van de online consumenten niet weten hoe ze de kortingscode moeten gebruiken. Dat gegeven heeft Kortings-code.nl aangegrepen om voor zestig toonangevende webwinkels van Nederland een handleiding op te stellen in video, waarin precies is te zien hoe de kortingscodes gebruikt moeten worden. Uiteindelijk is het doel van de site om naast het aanbieden van zoveel mogelijk kortingscodes ook voor alle aangesloten webwinkels een videohandleiding aan te bieden aan de gebruiker.

Als de videohandleidingen leiden tot een verbetering van de gebruiksvriendelijkheid, zal het bijdragen aan de groei van het gebruik van kortingscodes. Wellicht dat de kortingscode in Nederland, net als in Engeland, één van de meest populaire online-marketing methodes wordt. De groeicijfers die Bol.com op dit gebied laat zien zijn in ieder geval veelbelovend.