Twinkle | Digital Commerce

Meer omzet met OpenID

2017-05-26

Miljoenen Nederlanders hebben een digitale identiteit (OpenID). Voor webwinkels en andere online-dienstverleners zijn OpenID's interessant omdat ze daarmee kosten kunnen besparen en de afzet vergroten. Het is tijd om de voordelen te begrijpen en te -ontdekken hoe u OpenID's in de praktijk kunt gebruiken.

Door: Kick Willemse 

Door hun registratie bij Microsoft en Google zijn miljoenen Nederlanders - veelal onbewust - in het bezit van een OpenID. Wereldwijd staat de teller al op één miljard OpenID-accounts. Het inloggen gaat enigszins vergelijkbaar met iDeal-bankbetalingen. Wanneer een gebruiker wil inloggen bij een webwinkel, komt zijn bekende inlogscherm voorbij van bijvoorbeeld Google, Hyves of Microsoft. Nadat de gebruik zijn wachtwoord ingegeven heeft, komt hij terug bij de webwinkel en krijgt hij toegang.

VOORDELEN VAN OPENID
Als webwinkelier kunt u veel profijt hebben van het gebruik van OpenID. De volgende voordelen worden wereldwijd al door meer dan 40.000 websites benut.

Betere registratieconversie
Met OpenID kunt u klanten eenvoudig toegang geven. Er is al een toename in conversie gebleken van 25 procent bij sites die OpenID gebruiken. Klanten hoeven geen registratieproces meer te doorlopen, maar kunnen gelijk van start binnen uw webwinkel.

Eenvoudig en herkenbaar inloggen
De bezoeker van de webwinkel kan met OpenID gebruik maken van zijn vertrouwde inlogmethode. Dit biedt gemak en voorkomt dat hij afhaakt in het verkoopproces, omdat hij de accountgegevens van de webwinkel niet meer weet.

Kosten besparen
U kunt kosten besparen op wachtwoordmanagement. Meer dan 30 tot 50 procent van de klantenservicevragen hebben betrekking op gebruikersnamen en wachtwoorden.

Recente en volledige klantgegevens
OpenID maakt het mogelijk om de klantprofielen up-to-date te houden. Vanuit de website waarmee de eindgebruiker inlogt, bijvoorbeeld Hyves, ontvangt de webwinkelier, met toestemming van de klant, recente klantgegevens als naam, geboortedatum, adres en e-mail. Tevens kan de webwinkelier de aankoop bekendmaken binnen het Hyves-profiel van deze klant.

Eenvoudige integratie met partnerdiensten
Met OpenID is het eenvoudiger om aanvullende diensten van partners te koppelen of integreren. Met behulp van een OpenID gaat de klant direct van de webwinkel naar een partnerwebsite zonder opnieuw de registratie of inlogprocedure te doorlopen.

Eenvoudig te realiseren
Kortom, aardig wat voordelen die voor u aanleiding kunnen zijn om OpenID te verkennen en in te zetten binnen uw processen. OpenID is eenvoudig te realiseren binnen veel bestaande webwinkeloplossingen, omdat veel software al geschikt is om OpenID's te accepteren.

Kick Willemse is directeur/eigenaar van Evidos.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 05-2009.