Twinkle | Digital Commerce

ff dimmen svp!

2017-05-26
169130
  • 1:35

'De meeste thuiswinkels kunnen een voorbeeld nemen aan een bezorgservice als Albert. Je kunt hier zelf de gewenste bezorgtijd bepalen.' ‘Bol.com bezorgt next morning, zelfs als je midden in de nacht nog bestelt. Dat zouden er meer moeten doen.’

Het zijn twee willekeurige citaten. Ik zou er nog honderd kunnen noemen. Wat ze gemeen hebben is dit: het is onzin.

Maar ondertussen … U en ik, wij allemaal, we worden telkens maar weer opgejut om nog sneller, nog goedkoper en nog flexibeler te leveren. Het moet net zo flitsend als die andere. Maar meestal zijn het helemaal niet onze consumenten die dit van ons eisen. Het zijn ook niet de Bol.com’s en Alberts die ons deze wetten voorschrijven. Wij doen het zelf! Onder invloed van ‘marktsignalen’ bieden we tegen elkaar op tot we er bij neervallen. Dat moest maar eens afgelopen zijn, wat mij betreft. Dat kunnen we namelijk niet volhouden. We heten niet allemaal Wehkamp!

Behalve dat we elkaar gek maken, zijn we ook nog eens onze consument aan het verpesten. De meest gekke dingen worden voorgespiegeld (‘bezorgkosten koelkast: 3,95’) waardoor de verwachtingen zo langzamerhand de pan uitrijzen. Laatst had ik iemand aan de lijn die vroeg waar haar pakje bleef, op maandag was dat. Wanneer ze dan besteld had. “Vrijdagavond! Dus al 3 dagen geleden!’

Logistiek-technisch kan het. Als een klant op zondag bestelt, kan ik het aan het eind van de dag bij een sorteercentrum van TNT hebben. En is het op maandag in huis. Maar wil ik het ook? Nee! Ik zeg: stop die gekte, beloof minder. En scoor met dingen die je doet zónder het eerst beloofd te hebben. Ik wil af van het verstikkende 24/7 gedoe. Ik wil slow commerce. Zoals er ook al slow food bestaat, en slow reizen, of slow management. Dat is beter voor het milieu, beter voor de samenleving en beter voor onze gezondheid.

Gelukkig sta ik niet alleen in deze wens. Ook de logistieke bedrijven die onze opgefokte verwachtingen moeten waarmaken, beginnen te sputteren. Lees hier een uitstekend artikel over dit smeulende verzet tegen de just-in-time terreur.