Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats is niet bang voor misbruik aanbevelingsysteem

2017-05-26
146112
  • 1:04

De verkoopsite Marktplaats acht het niet waarschijnlijk dat het pas geopende aanbevelingensysteem op een deel van de verkoopsite, wordt misbruikt om anderen te benadelen.

Marktplaats kondigde vorige week aan dat de aanbevelingen, die zijn getest binnen een aantal categorieën van de rubriek Diensten, wegens succes definitief bij alle Diensten-categorieën worden ingevoerd. Hierdoor kunnen gebruikers aangeven of ze de diensten van iemand aanbevelen of juist niet. Met deze informatie moet de gebruiker meer inzicht krijgen in de kwaliteit van een aangeboden dienst.



Omdat het een open systeem is waarbij iedereen een aanbeveling kan achterlaten, bestond bij sommige gebruikers de vrees dat adverteerders via de aanbevelingen de dienst van hun concurrent gaan afkraken. Maar volgens Marktplaats-woordvoerder Julien Mohr is die kans niet groot omdat er wel maatregelen zijn genomen om misbruik van het systeem te voorkomen. Zo kan een gebruiker geen aanbeveling schrijven op een advertentie in een rubriek waarin hijzelf adverteert. Ook is het niet mogelijk om een aanbeveling bij een eigen advertentie te schrijven, aldus de zegsman.

Verder is het aantal aanbevelingen dat een Marktplaats-gebruiker kan schrijven gelimiteerd per maand. Bovendien kunnen adverteerders een reactie geven bij een aanbeveling. Hiermee kunnen ze zich verweren of commentaar geven als een reactie onjuiste informatie bevat, aldus Mohr.