Twinkle | Digital Commerce

'Zuid-Afrikanen nieuwe eigenaren van QXL Ricardo'

2017-05-26
175127
  • [nieuws]
  • 1:03

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Naspers lijkt de nieuwe eigenaar te worden van internetveiling QXL Ricardo. De Zuid-Afrikanen betalen voor de veilingsite een bedrag van 750 miljoen pond (1 miljard euro).

Volgens de Britse krant de Sunday Times wordt de overname, die nog niet is bevestigd, mogelijk maandag bekendgemaakt. De prijs die Naspers zou willen betalen komt neer op 17 pond per aandeel Tradus, dat tot voor kort nog QXL Ricardo heette. Dat is meer dan de slotkoers van 16,55 pond van afgelopen vrijdag.

Onlangs werd bekend dat er partijen interesse hadden getoond in de overname van QXL Ricardo. Vermoed werd toen nog dat eBay er met de buit vandoor zou gaan. Naspers, dat nu de overnamestrijd lijkt te hebben gewonnen, is een mediabedrijf dat onder meer betaaltv-diensten levert en kranten uitgeeft.

Tradus, of QXL Ricardo, heeft een roerig verleden achter de rug. Het Britse QXL nam in 2000 branchegenoot Ricardo over, dat destijds ook nog in Nederland actief was onder de naam Ricardo.nl. Het gefuseerde bedrijf QXL Ricardo werd in 2004 voor ruim 17 miljoen euro overgenomen door investeringsgroep Tiger Acquisition Corporation.

Het Britse bedrijf werd jarenlang gedomineerd door een managementcrisis. In 2005 werd de drie jaar durende ruzie met het management van de Poolse divisie afgekocht.